33.1 C
Kuala Lumpur
Wednesday, March 22, 2023

Status kawalan kanabis tidak akan diubah, tegas Muhyiddin

Mesti Baca


KUALA LUMPUR – Kerajaan tidak akan mengubah status kawalan kanabis dan semua bahan dadah berkaitan seperti yang tertakluk di bawah penguatkuasaan Akta Dadah Berbahaya 1952.

Ketika menegaskan perkara itu, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, ia kerana bahan tersebut jelas banyak memberi kemudaratan kepada masyarakat.

Baru-baru ini, Persidangan Semula Sesi Ke-63 Suruhanjaya Dadah Narkotik yang diadakan di Vienna telah bersetuju untuk menggugurkan kanabis dan resin kanabis daripada Jadual IV Konvensyen Tunggal Mengenai Dadah Narkotik 1961.

“Kerajaan telah mensasarkan ‘Dadah Terkawal 2025’ sebagai perancangan jangka masa lima tahun akan datang seiring dengan matlamat Dasar Dadah Negara.

“Perancangan yang bersifat inklusif dan holistik ini bertujuan menggembleng usaha di antara sektor awam, sektor swasta dan pertubuhan masyarakat sivil ke arah pembangunan masyarakat yang bebas dadah,” katanya sempena Hari Antidadah Kebangsaan 2021, malam ini.

Muhyiddin berkata, antara objektif utama Dadah Terkawal 2025 ialah membersihkan 155 Kawasan Berisiko Tinggi (KBT) seluruh negara, meluaskan liputan rawatan bagi meningkatkan kadar pemulihan penagih dadah, memperkasa penglibatan komuniti selain menggerakkan agensi berkaitan serta pertubuhan bukan kerajaan (NGO) secara bersepadu dalam menangani isu berkenaan dadah.

Baca juga:   Muhyiddin jawab isu seleweng dana RM600 bilion

Katanya, sebelum ini pelbagai sasaran telah ditetapkan seperti Sifar Dadah dan Malaysia Bebas Dadah 2015 dalam usaha menangani penyalahgunaan dadah yang terus menjadi musuh nombor satu negara sejak tahun 1983.

Baca juga:   Kerajaan lupus hutang pinjaman legasi peneroka RM8.3 bilion

“Kerajaan juga komited untuk terus membasmi masalah dadah di negara kita supaya ia terkawal dan dapat dibendung secara terancang. Isu penyalahgunaan dadah merupakan isu global yang kompleks dan sukar untuk dibendung sepenuhnya berikutan perubahan trend dan kemunculan jenis dadah baharu di pasaran global,” katanya.

Muhyiddin memberitahu, Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) sedang membangunkan Indeks Antidadah sebagai kaedah mengukur keberkesanan dari segi penguatkuasaan.

Perdana Menteri meminta orang ramai menanamkan azam untuk memainkan peranan melalui program ambil peduli dan sokongan sosial oleh pemimpin komuniti bagi mewujudkan persekitaran kejiranan selamat dan bebas kegiatan penyalahgunaan dadah.

Beliau turut mengajak semua pihak agar dapat menyumbang dalam aktiviti kesukarelawanan di bawah Skuad Antidadah yang bertindak sebagai ejen perubahan dalam komuniti.

“Program pencegahan dadah yang diadakan dapat membantu memulihkan individu yang terlibat dalam ketagihan dadah,” katanya.

Muhyiddin turut menyeru semua rakyat memainkan peranan memastikan penambahbaikan penyampaian perkhidmatan rawatan dan pemulihan dimanfaatkan sepenuhnya.

“Sebagai contoh, jika mana-mana individu ataupun ahli keluarga didapati terlibat dengan penyalahgunaan dadah, ikhtiar perlu dilakukan untuk mereka hadir ke Pusat Pemulihan Penagihan Narkotik (PUSPEN) Sungai Besi untuk mendapatkan rawatan yang sewajarnya secara percuma.

“Sokongan keluarga, rakan-rakan dan masyarakat setempat adalah amat penting. Ia adalah sebahagian kejayaan proses rawatan dan pemulihan mereka yang terlibat dalam penyalahgunaan dadah,” katanya.

Baca juga:   Bosannya, apa yang sebenarnya Muhyiddin cuba sampaikan?
Baca juga:   Doktrin palsu agama Islam: Ibu Yati, 2 individu didakwa

Beliau berharap Hari Antidadah Kebangsaan tahun ini yang bertemakan ‘Lebih Baik Cegah’ memberi mesej yang jelas bahawa masalah penyalahgunaan dadah boleh dicegah lebih awal dengan kerjasama semua pihak. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Kylian Mbappe dinamakan kapten baharu Perancis

Jurulatih Perancis, Didier Deschamps melantik penyerang muda sensasi, Kylian Mbappe sebagai ketua pasukan baharu skuad Les Bleus. Lantikan itu dibuat...

Lagi Artikel Berkaitan