31.2 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 1, 2023

SK Taman Bukit Indah diiktiraf anugerah global Microsoft

Mesti Baca

KUALA LUMPUR – Sekolah Kebangsaan Taman Bukit Indah (SKTBI) dekat Bandar Iskandar Puteri, Johor baru-baru ini memenangi gelaran “Sekolah Impak Terbesar Tahun 2019-2020” bagi Sekolah Bestari Microsoft (Microsoft Showcase Schools). 

Anugerah itu mengiktiraf usaha sekolah tersebut mendigitalkan pendidikan dan kesan luar biasanya terhadap masyarakat sekitar. 

SKTBI adalah salah satu daripada tiga sekolah di peringkat global dan satu-satunya di Asia yang menerima Anugerah tersebut daripada 325 buah sekolah dari 58 negara yang merupakan sebahagian daripada program Sekolah Bestari Microsoft. 

Pemenang anugerah lain termasuk Treorchy Comprehensive School dari United Kingdom dan Gray Middle School – Tacoma Public School dari Amerika Syarikat. 

Pengarah Bahagian Sumber dan Teknologi Pendidikan, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM), Maznah Abu Bakar berkata, bagi pihak komuniti pendidikan Malaysia, KPM menyanjung tinggi dan memuji SKTBI atas kemenangan mereka. 

Menurutnya, dedikasi mereka bukan sahaja dalam usaha mengguna pakai teknologi, tetapi juga melatih masyarakat sekitar dengan kemahiran digital nyata memperlihatkan aspirasi negara untuk mencapai matlamat pendigitalan. 

“Transformasi ini bukan sahaja merangkumi penggunaan, tetapi juga melibatkan perubahan ketetapan minda dalam kalangan guru, murid dan juga ibu bapa. 

“SKTBI  membuktikan bahawa adalah tidak mustahil walaupun dalam suasana mencabar seperti sekarang untuk menempa kejayaan dan terus menyokong pendidikan menerusi penggunaan teknologi yang inovatif di bilik darjah,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Untuk rekod, SKTBI juga merupakan sekolah pertama di Malaysia berjaya mendapatkan akreditasi pakar Pendidik Inovatif Microsoft (Microsoft Innovative Educator, MIE) untuk semua gurunya. 

Pentauliahan itu merupakan pengiktirafan global terhadap komitmen guru-guru untuk menerapkan teknologi ke dalam pengajaran dan pembelajaran. 

Dalam pada itu, Guru Besar SKTBI, Rasman Abdul Karim berkata, pihak sekolah amat berbangga untuk menerima anugerah berkenaan daripada Microsoft. 

Ujarnya, guru-guru SKTBI telah memainkan peranan aktif mengguna pakai teknologi dalam pendidikan sebelum Covid-19 lagi. 

Beliau menjelaskan, persediaan awal tersebut telah membolehkan pihak sekolah beralih kepada pembelajaran jarak jauh lebih pantas daripada biasa, selain memberi kami masa secukupnya untuk mempersiapkan guru-guru dan juga ibu bapa pelajar yang memainkan peranan sama penting untuk membolehkan pelaksanaan pendidikan digital. 

Baca juga:   Suami maut ditikam isteri sendiri di depan anak
Baca juga:   Operasi Pangea XVI: RM2.2 juta ubat tidak berdaftar dirampas

“Kami berharap proses transformasi kami akan menjadi pendorong kepada sekolah-sekolah lain di seluruh Malaysia untuk terus memanfaatkan teknologi bagi menambah baik sistem pendidikan sambil kita menuju ke arah masa depan digital,” katanya.

SKTBI menganjurkan sesi pembelajaran digital dari masa ke masa untuk ibu bapa dan pelajar selepas sekolah. (Sesi dalam gambar dianjurkan sebelum COVID-19)

Usaha gigih SKTBI dapat dilihat daripada hasil pembelajaran lebih baik bagi para pelajar mereka dan tumpuan lebih besar terhadap kemahiran yang sedia untuk kerjaya masa depan. 

Tambahan pula, dedikasi mereka untuk mencapai transformasi pendidikan telah membolehkan mereka membantu guru-guru dan sekolah-sekolah lain di Malaysia untuk menguruskan peralihan dengan lebih baik kepada kaedah pembelajaran jarak jauh dan hibrid semasa krisis COVID-19 yang sedang melanda.

Kepakaran mereka untuk memanfaatkan teknologi dalam pendidikan juga membolehkan aktiviti kokurikulum diteruskan, walaupun semasa perintah kawalan pergerakan di seluruh negara. 

Sebelum pandemik COVID-19 lagi, SKTBI telah mula menganjurkan sesi digital selepas sekolah pada hujung minggu, yang dirangka khas bagi ibu bapa mendapatkan pendedahan kepada platform yang digunakan dan kemahiran yang perlu dimiliki mereka untuk menambah baik pengalaman pembelajaran digital anak masing-masing. 

Sejak Perintah Kawalan Pergerakan diumumkan, SKTBI telah bergabung tenaga dengan Digital Classroom untuk terus menjalankan sesi latihan jarak jauh untuk melengkapkan guru-guru lain di seluruh negara dengan kemahiran untuk memanfaatkan teknologi dalam pendidikan. 

Sejak itu, sekolah berkenaan telah mengadakan berpuluh webinar, termasuk sesi perkongsian antarabangsa yang dianjurkan oleh Kementerian Pendidikan Korea Selatan yang mana SKTBI diberi peluang untuk berkongsi amalan terbaik mereka dengan lebih 60 sekolah dari Filipina dan Indonesia.


Pada tahun 2021, SKTBI merancang untuk terus berkongsi ilmu dan kepakaran dengan 45 sekolah di Iskandar Puteri. Mereka bercadang untuk melatih lebih daripada 90 guru dan 900 pelajar, menjadikan mereka kumpulan teras di sekolah untuk terus menyebarkan ilmu dan menggalakkan pendigitalan dalam kalangan komuniti pendidikan.

Baca juga:   RM1 juta kukuh hubungan media Malaysia, Indonesia - PM

Sementara itu, Pengarah Urusan Microsoft Malaysia, K. Raman berkata, pihak Microsoft terharu melihat para pendidik negara merintis dan mencipta kejayaan menerusi teknologi.

Katanya, pendekatan berasaskan usaha sama SKTBI terhadap pendigitalan dan dedikasi mereka untuk melengkapkan setiap insan dalam masyarakat dengan kemahiran yang perlu untuk membolehkan pembelajaran diteruskan walaupun dalam keadaan pandemik perlu diiktiraf dan dipuji. 

“Kami akan terus berganding bahu dengan SKTBI dan komuniti pendidikan Malaysia secara keseluruhannya sambil kita memasuki tahun baharu. 

Baca juga:   Suami boleh teman ibu hamil bersalin mulai 4 Oktober ini

‘Kami juga ingin menjemput lebih banyak sekolah untuk bekerjasama dengan kami dan menjadi sebahagian daripada program Sekolah Bestari Microsoft, bagi membolehkan kami terus menyokong mereka dalam usaha bersama mencorakkan masa depan pendidikan,” kata Raman.

Sekolah Bestari Microsoft ialah program kendalian Microsoft yang menyokong rangkaian sekolah global untuk melaksanakan transformasi di seluruh sekolah demi memupuk budaya pembelajaran, inovasi dan penambahbaikan berterusan. 

Sekolah-sekolah yang turut serta memanfaatkan Rangka Kerja Transformasi Pendidikan Microsoft, dan menerima sokongan daripada Microsoft dalam bentuk panduan transformasi digital dan juga capaian kepada sumber dan kajian terbaharu.

Ini termasuk penggunaan bersepadu pelbagai penyelesaian Microsoft seperti Windows, Office 365, OneNote, Skype dan banyak lagi untuk membolehkan pembelajaran dilaksanakan di mana-mana sahaja, pada bila-bila masa untuk pelajar mereka.

Pada tahun 2020, SKTBI mempunyai hampir 700 murid serta 50 orang guru dan kakitangan. SKTBI adalah satu daripada lima Sekolah Bestari Microsoft di Malaysia. Sekolah-sekolah lain di Malaysia yang telah menyertai program ini termasuk SK Taman Senangan di Pulau Pinang, SMK Kubang Kerian di Kelantan, SMK Kuala Perlis di Perlis dan SK Bandar Hilir di Melaka.   

Wartawan

Terkini

KPDN sasar inisiatif Menu Rahmah dilaksana seluruh negara

KEMENTERIAN Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) menyasarkan inisiatif Menu Rahmah disebarluaskan ke seluruh negara secara berperingkat. Menteri...

Lagi Artikel Berkaitan