31.2 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 1, 2023

Mendiang Baharuddin, Norihan dinaikkan pangkat Sarjan, dicadang PGB

Mesti Baca


SEREMBAN – Polis Diraja Malaysia (PDRM) menaikkan pangkat mendiang Koperal Baharuddin Ramli dan Koperal Norihan Tari kepada pangkat Sarjan berkuatkuasa serta merta.

Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata, kenaikan pangkat itu berikutan keberanian luar biasa ditunjukkan dua anggota dari Pasukan Gerakan Am ( PGA) itu.

Menurutnya, kenaikan pangkat itu akan memberi kelebihan kepada ahli keluarga mendiang.

Sarjan Baharuddin Ramli

“PDRM juga mencadangkan kepada kerajaan supaya mendiang dan Norihan diberi bentuk penghargaan tertinggi seperti pingat Pingat Gagah Berani ( PGB).

“Cadangan pemberian pingat itu juga sudah dimaklumkan kepada Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin,” katanya yang dipetik Harian Metro hari ini.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas upacara pengkebumian mendiang di tanah perkuburan Orang Asli Sungai Sampo, Jempol hari ini.

Yang turut hadir, Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri Dan Ketenteraman Awam ( KDNKA) Datuk Seri Abd Rahim Jaafar; Ketua Polis Negeri Sembilan, Datuk Mohamad Mat Yusof dan Timbalan Pengarah KDNKA ( PGA ) Datuk Kasuahdi Ali.

ABDUL HAMID BADOR

Abdul Hamid berkata, PDRM juga sudah menyampaikan beberapa bentuk sumbangan antaranya insurans berkelompok, koperasi PDRM, tabung amanah perwira, tabung kebajikan Bukit Aman dan sumbangan daripada PGA.

Baca juga:   MyBayar Saman masih 'down' pengguna gagal bayar kompaun

Dalam perkembangan berkaitan, Abdul Hamid berkata, dua lagi suspek warga negara Thailand berjaya ditangkap polis pada pukul 7 pagi ini, berhampiran lokasi kejadian.

Baca juga:   Tanah mendap berhampiran longkang, 5 kenderaan rosak

Katanya, kedua-dua suspek dipercayai tidak sempat melarikan diri ke sempadan negara jiran.

“Polis yang menjalankan operasi lanjutan menemui dua suspek di kawasan ladang dan belukar berhampiran.

“Kita juga sedang berunding dengan polis Thailand supaya empat suspek yang ditangkap oleh mereka diserahkan kepada kita untuk diadili,” katanya.

Abdul Hamid berkata, polis juga sedang berusaha mengesan senjata yang digunakan suspek kejadian yang dipercayai dicampak di kawasan belukar berhampiran.

Wartawan

Terkini

KPDN sasar inisiatif Menu Rahmah dilaksana seluruh negara

KEMENTERIAN Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) menyasarkan inisiatif Menu Rahmah disebarluaskan ke seluruh negara secara berperingkat. Menteri...

Lagi Artikel Berkaitan