25.6 C
Kuala Lumpur
Friday, March 24, 2023

Warga asing dibenar solat di masjid mulai 1 September

Mesti Baca

KUALA LUMPUR – Warga asing beragama Islam akhirnya dibenarkan menunaikan solat berjemaah di masjid dan surau di negara ini bermula 1 September.

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, pihaknya menerima banyak rayuan berhubung perkara itu setelah hanya diplomat dan duta sahaja dibenarkan berbuat demikian.

“Jadi, kerajaan bersetuju untuk membenarkan warga asing solat berjemaah di masjid dan surau bermula 1 September.

“Tetapi mereka juga perlu mematuhi SOP (prosedur operasi standard) yang telah ditetapkan kerajaan,” katanya pada sidang media hari ini.

ISMAIL SABRI YAAKOB – Foto MM

Ismail Sabri pada masa sama berkata, kerajaan juga memutuskan agar penggunaan sejadah sendiri untuk menunaikan ibadah di masjid tidak lagi diwajibkan, namun jemaah masih perlu mematuhi SOP yang ditetapkan.

Menurutnya, mengambil kira rayuan orang ramai menerusi Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Al Bakri, kerajaan telah bersetuju melonggarkan syarat tersebut.

“Setelah mendapat pandangan KKM, kita telah bersetuju untuk melonggarkan syarat tersebut di mana membawa sejadah tidak menjadi satu perkara yang wajib.

“Bagaimanapun, kita masih menggalakkan orang ramai untuk membawa sejadah sendiri, dan pelitup muka masih diwajibkan,” ujarnya.

Baca juga:   Zahid kemuka saman fitnah terhadap Mahathir

Sementara itu, Ismail Sabri menyarankan pihak masjid agar sentiasa mengambil langkah proaktif dalam mengawal penularan Covid-19 dengan menggalakkan penjualan pelitup muka di pintu masuk masjid.

Baca juga:   Pahang terus laksana peraturan papan tanda bertulisan Jawi

Kerajaan katanya turut membenarkan pihak masjid untuk menyediakan kertas pelapik jenis pakai buang sebagai pengganti kepada sejadah sekiranya terdapat pihak masjid yang merasakan perlu bagi pelaksanaan itu. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

MOU PKNS, Samsung beri nilai tambah kepada pembeli

PERBADANAN Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) mengadakan kerjasama dengan Samsung Malaysia Electronics bagi memberikan nilai tambah kepada pembeli hartanahnya. Ketua Pegawai...

Lagi Artikel Berkaitan