31 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 16, 2024

Spektrum 5G, peluang turun harga Internet

Mesti Baca

KUALA LUMPUR – Pengurangan harga internet harus menjadi syarat utama kepada mana-mana syarikat-syarikat telekomunikasi jika mereka dianugerahkan Spektrum 5G, kata Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Mohd. Razlan Rafii.

Ketika mengemukakan cadangan itu dalam satu kenyataan hari ini, beliau berkata, syarikat-syarikat tersebut juga perlu memastikan tiada kos tambahan dikenakan kepada pengguna.

Berikut kenyataan penuh beliau:

Sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikenakan di sini, rakyat khususnya pengguna telefon pintar hanya bergantung kepada kemudahan akses internet bagi mengikuti perkembangan semasa pandemik Covid-19 serta pelbagai perkara melalui medium media sosial dan sebagainya.

Pentingnya internet tidak terhad kepada isi rumah sahaja, namun bagi sesetengah orang internet umpama keperluan kedua selain makanan sepanjang tempoh PKP.

Bagi memastikan produktiviti dan syarikat-syarikat swasta terus beroperasi secara berterusan, inisiatif bekerja dari rumah Work From Home (WFH) dan pembelajaran secara dalam talian dilihat sebagai satu amalan yang baik dan memberikan situasi ‘menang-menang’ kepada kedua-dua pihak.

Tidak dapat dinafikan keperluan internet menjadi norma baru yang penting bagi kehidupan rakyat Malaysia dan dunia umumnya.

Sehubungan itu, saya berpendapat sudah tiba masanya kerajaan mengkaji semula harga serta kelajuan internet di samping mempercepatkan kerja-kerja menaik taraf infrastruktur komunikasi di negara ini.

Langkah ini bertujuan untuk memastikan kita terus dapat mengamalkan dasar atas talian (online) dalam perkembangan pelbagai sektor seperti perkhidmatan sektor telekomunikasi, penyiaran, sains dan teknologi, kesihatan, maritim dan sebagainya.

Tindakan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Saifuddin Abdullah mengarahkan pembatalan dan penentuan penggunaan spektrum di dalam jalur frekuensi 700MHz, 900MHz dan 2600MHz atau spektrum 5G susulan isu teknikal, undang-undang serta perlunya mengikut proses telus adalah langkah yang baik.

Sebelum ini, ia antara punca kadar harga internet menjadi mahal kerana menjadi beban kepada syarikat operator membangunkan infrastruktur.

Seperti di India, Spektrum 5G ini adalah satu ‘komoditi’ yang sangat ‘digilai’ oleh syarikat-syarikat telekomunikasi.

Memandangkan kerajaan belum lagi menganugerahkan Spektrum 5G kepada mana-mana syarikat telekomunikasi, saya ingin mencadangkan beberapa perkara iaitu ;

a. Harga internet harus dikurangkan dan ini menjadi syarat utama kepada penganugerahan Spektrum 5G kepada syarikat-syarikat telekomunikasi yang layak.

b. Tiada kos tambahan dikenakan kepada pengguna jika infrastruktur 5G ini harus ditambahbaik atau dipertingkatkan. Maksudnya di sini tiada cost transfer dari syarikat telekomunikasi kepada pengguna.

c. Spektrum 5G ini harus diberikan kepada syarikat Government Link Company (GLC) dan mereka (GLC) boleh menyewakan spektrum 5G kepada syarikat telekomunikasi bukan milik kerajaan. Ia secara tidak langsung dapat meningkatkan keuntungan syarikat GLC dan dalam masa yang sama dapat ‘berkongsi’ dividen yang tinggi kepada kerajaan.

Diharapkan agar syarikat-syarikat telekomunikasi sedia ada di Malaysia peka akan harga serta kelajuan internet yang mereka tawarkan.

Mengikut statistik semasa, harga internet di Malaysia antara yang tertinggi di Asia dengan kelajuan yang rendah.

Perkara ini harus diperbetulkan dan diperbaiki dengan segera demi kebaikan rakyat. – EDISI9

Terkini

MQA saran IPT lahirkan lebih ramai profesor praktis

KUALITI pendidikan tinggi negara akan terus meningkat dengan melahirkan lebih ramai 'professor of practice' atau profesor praktis. Ketua Pegawai Eksekutif...

Lagi Artikel Berkaitan