27.2 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 10, 2023

Jangan gopoh buka sempadan kepada pelancong asing

Mesti Baca

Editor
Editor
Editor Edisi 9

KUALA LUMPUR – Pergerakan Wira PUTRA Malaysia menolak cadangan Persatuan Jalur dan Laluan Malaysia yang meminta kerajaan membenarkan pelancongan perniagaan memasuki negara ini secara berperingkat dengan alasan bagi menjana ekonomi.

Dalam kenyataannya, Ketua pergerakan itu, Nasrul Ali Hasan Abdul Latif berkata, banyak lagi kaedah lain yang dipertimbangkan bagi memperkukuhkan ekonomi domestik.

Berikut kenyataan penuh beliau;

NASRUL ALI HASAN

Perubahan fasa PKP Bersyarat kepada Pemulihan bukan lesen untuk menyegerakan pembukaan pintu sempadan bagi menerima pelancong mahupun peniaga asing.

Ia adalah fasa yang paling penting bagi memastikan rakyat Malaysia dapat bebas sepenuhnya daripada belenggu wabak pandemik COVID-19 ini.

Wira PUTRA menolak cadangan dalam kenyataan Presiden Persatuan Jalur dan Laluan Malaysia, Datuk Chuah Poh Kiang yang meminta kerajaan membenarkan pelancong perniagaan memasuki negara secara berperingkat dengan alasan bagi menjana ekonomi negara.

Banyak lagi kaedah yang boleh difikirkan bagi memperkukuh ekonomi domestik terlebih dahulu sebelum merisikokan kembali negara dengan ancaman wabak COVID-19 walapun pelancong perniagaan tersebut melepasi syarat tapisan keselamatan.

Malaysia adalah antara negara yang sebelum ini paling mudah dimasuki oleh sesiapa sahaja. Cara halal atau haram. Halal melalui permit pekerja asing atau visa on arrival atau masuk cara menyeludup secara haram melalui sempadan Thailand atau melalui laut dan sebagainya.

Apapun, ia mudah serta bebas dan tidak seperti negara-negara lain. Antara sebabnya, di Malaysia Negaraku apa sahaja boleh runding. Cash is King atau keputusan-keputusan atas dasar perkiraan kepentingan politik.

Wira PUTRA memahami keperluan dan kepentingan ekonomi sesetengah perniagaan yang melibatkan perdagangan dan pelaburan rentas sempadan.

Namun, bagi memastikan rakyat tidak menjadi mangsa akibat kerakusan dan ketamakkan memperoleh keuntungan kumpulan peniaga tertentu, adalah lebih baik hajat tersebut ditahan sementara waktu sehingga keadaan dunia khusus negara ASEAN kembali stabil dari ancaman wabak ini.

Jangan mengambil risiko yang akhirnya memudaratkan keselamatan rakyat serta berbagai ancaman termasuk ekonomi negara dan perbelanjaan negara yang banyak bagi memulihkan keadaan.

Sudah lama berlaku era di hutan disusukan, anak sendiri mati. Semua ini akan mengugat keamanan dan keselamatan negara.

Wira PUTRA berharap kerajaan Malaysia membuat keputusan waras dan tidak gopoh apabila terdapat cadangan yang ada kaitan dengan keselamatan, tidak boleh digembar-gembur pada umum bagi mencari populariti, publisiti serta keuntungan politik semata-mata.

This is a matter of national security. Jangan biar nasi menjadi bubur. Sifat tolak ansur, baik dan terbuka, biarlah kena pada tempatnya serta mengikut kesesuaian tahap isu-isu dan perkara-perkara yang berbangkit.


Artikel ini adalah pandangan penulis dan tidak semestinya mencerminkan pendirian Edisi 9.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Terkini

Pasangan warga asing diberkas jadi ejen permit kerja haram

WARGA asing dipercayai suami isteri dan ejen sindiket memperbaharui permit kerja secara penipuan, ditahan menerusi Ops Serkap di sebuah...

Lagi Artikel Berkaitan