25 C
Kuala Lumpur
Thursday, February 29, 2024

Pelantikan Exco Kedah catat sejarah

Mesti Baca

KUALA LUMPUR – Pelantikan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Guar Chempedak, Datuk Ku Rahman Ku Ismail dan ADUN Sungai Tiang, Suraya Yaacob sebagai Exco Kerajaan Negeri Kedah mencatatkan sejarah tersendiri untuk kedua-dua wakil rakyat tersebut.

Ia memandangkan kedua-dua mereka menjadi Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri di bawah tiga Menteri Besar berbeza iaitu Datuk Seri Mukhriz Mahathir, Datuk Seri Ahmad Bashah Md. Hanipah dan Muhammad Sanusi Md.Nor.

Ku Abd Rahman yang bertanggungjawab bagi portfolio Industri dan Pelaburan, Sains, Teknologi dan Inovasi dan Pengajian Tinggi pernah menjadi Exco ketika Mukhriz kali pertama menjadi Menteri Besar Kedah pada tahun 2013.

KU ABD RAHMAN KU ISMAIL dilantik sebagai Exco Kerajaan Negeri buat kali ketiga di bawah tiga Menteri Besar berbeza. – Gambar: FB Pejabat ADUN Guar Chempedak

Beliau kemudian meneruskan tugasnya sebagai Exco di bawah pentadbiran Ahmad Bashah apabila Mukhriz meletakkan jawatan. Bagaimanapun apabila Pakatan Harapan (PH) menawan Kedah pada 2018 dan Mukhriz sekali lagi menjadi Menteri Besar, Ku Rahman tidak dilantik sebagai Exco walaupun beliau keluar UMNO dan menyertai Bersatu.

Suraya Yaacob yang dilantik ke portfolio Kerja Raya; Bekalan Air dan Sumber air dan Tenaga pernah menjadi exco ketika Mukhriz menjadi Menteri Besar pada 2013 hingga 2016 sebelum meneruskan tugas itu di bawah kepemimpinan Ahmad Bashah sehingga tahun 2018.

Pelantikan Exco Kerajaan Negeri Kedah hari ini yang diumumkan oleh Muhammad Sanusi turut mencatatkan sejarah apabila terdapat tiga wakil rakyat wanita daripada tiga parti berbeza akan menduduki jawatan itu . Mereka ialah Suraya (UMNO).

ADUN Merbau Pulas, Datuk Siti Aishah Ghazali (Pas) dan ADUN Bukit Kayu Hitam, Halimaton Saadiah Saad (Bersatu).

Berdasarkan pengumuman Muhammad Sanusi, daripada 10 ADUN yang dilantik dua daripadanya ialah ADUN yang membuat keputusan keluar daripada PKR baru-baru ini iaitu Robert Ling (Sidam) dan Azman Nasrudin (Lunas).

Azman akan mencatatkan sejarah bersama Halimaton dan ADUN Kuah, Firdaus Ahmad bertugas di bawah dua MB. Ketiga-tiga mereka sebelum ini merupakan exco di bawah kepemimpinan Mukhriz.

Azman akan memegang portfolio Pertanian dan Industri Makanan, Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Pengangkutan dan Hal Ehwal Masyarakat India manakala Robert menjaga portfolio Perumahan, Alam Sekitar, Perpaduan dan Hal Ehwal Masyarakat Cina dan Siam.

Halimaton akan terus menjaga portfolio Pembangunan Wanita, Keluarga, dan Masyarakat dan Kebajikan manakala Firdaus bertanggungjawab untuk portfolio Belia dan Sukan, Pelancongan, Seni dan Budaya dan Pembangunan Usahawan dan Koperasi.

Turut mencatat sejarah bertukar di bawah dua MB ialah ADUN Merbau Palas, Siti Aishah yang bertanggungjawab untuk portfolio Pembangunan Luar Bandar, Pembasmian Kemiskinan dan Pembangunan Insan.

Pada tahun 2013 Siti Aishah dilantik sebagai Exco Kerajaan Negeri di bawah pentadbiran Allahyarham Tan Sri Azizan Abdul Razak sebagai Menteri Besar.

Sementara itu, Muhammad Sanusi akan menjaga portfolio Perancang Negeri, Hal Ehwal Tanah, Hasil Bumi dan Sumber Asli, Kewangan, Majlis Ekonomi Kedah dan Jawatankuasa Syarikat Berkaitan Kerajaan.

Tiga lagi ADUN Pas iaitu Mohd Hayati Othman akan menjaga portfolio Kerajaan Tempatan, Brig. Jeneral (B) Najmi Ahmad (Agama, pendidikan dan sumber manusia) manakala Wan Romani Wan Salim (Penerangan, Komunikasi dan Multimedia dan Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.

Daripada 10 anggota itu, 4 daripada Pas, 3 (Bersatu), 2 (Bebas) dan 1 (UMNO). – EDISI 9

.

Terkini

Cheng Hoe tinggalkan Selangor FC, sertai kelab Thailand

KETUA Jurulatih Selangor FC, Tan Cheng Hoe membuat kejutan apabila meninggalkan kelab Gergasi Merah hari ini. Selangor FC memaklumkan, kedua-dua...

Lagi Artikel Berkaitan