31.3 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 27, 2023

Aminuddin dan Amirudin wajar bimbang

Mesti Baca

Zulkiflee Bakar
Zulkiflee Bakar
Penulis Khas Edisi 9

“KAMI di Selangor – PKR Team Azmin 21 + Bersatu Team PM 8 + BN 5 + Pas 1 = 35 seat, PH plak 21 tumbang lagi, salah Najib la ni.” – Mesej ini tular di dalam media sosial semalam.

Ia mungkin perang psikologi berikutan satu demi satu negeri di bawah Pakatan Harapan (PH) beralih arah kepada Perikatan Nasional (PN).

Empat negeri yang sebelum ini berada di bawah PH iaitu Johor, Melaka, Perak dan Kedah kini dikuasai PN berikutan perpecahan di dalam Bersatu dan PKR.

Ketika ini PH hanya menguasai tiga negeri iaitu Pulau Pinang, Selangor dan Negeri Sembilan.

Berbanding Pulau Pinang, bibit-bibit perpecahan akibat kemelut dalam dua parti itu sedikit sebanyak mula ‘mengoncang’ kedudukan PH di Selangor dan Negeri Sembilan. Mungkin menyedari hakikat inilah, kedua-dua Menteri Besar mula bersuara.

Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Aminuddin Harun menangkis dakwaan bahawa enam Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) PH akan menyertai PN dan menganggap ia satu fitnah.

Di Shah Alam, Datuk Seri Amirudin Shari menyifatkan sabotaj paling besar kepada usaha pemulihan ekonomi negeri dan negara akibat kesan penularan wabak Covid-19 adalah “ganggu gugat politik.”

Tanpa berdolak dalih, Menteri Besar Selangor itu turut mengakui wujud “usaha sedemikian dalam pentadbirannya, namun beliau yakin kerajaan Selangor di bawah PH masih kuat kerana mempunyai jumlah majoriti kerusi dalam Dewan Undangan Negeri (DUN).

DUN Selangor mempunyai 56 kerusi dengan PH memiliki 48 kerusi, Barisan Nasional (5), Pas (1) dan Bebas (2).

Kalau mengikut khabar angin yang tersebar, lebih 10 ADUN PKR di Selangor sedia meninggalkan PH untuk menyertai PN. Ketika ini, PKR menguasai 19 daripada 56 kerusi di DUN.

Sememangnya senario politik yang berlaku seharusnya membimbang Aminuddin dan Amirudin itu, tetapi mereka perlu mengkaji kenapa semua itu berlaku?

Ia bukan salah UMNO atau Pas, kedua-dua parti itu hanya cuba menstabilkan keadaan apabila sesebuah kerajaan sama ada di peringkat pusat atau negeri tergugat berikutan pertelingkahan dalaman parti memerintah.

Itulah yang berlaku apabila Bersatu berpecah dua selepas Tun Dr. Mahathir Mohamad meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri kerana tidak bersetuju dengan ketegasan Tan Sri Muhyiddin Yassin yang semakin tidak tahan dengan perangai DAP dalam Kerajaan PH.

Tindakan Mahathir mengubah lanskap pentadbiran kerajaan negeri di bawah PH seperti kita saksikan di Johor, Melaka dan Perak. Keadaan menjadi lebih parah kepada PH apabila berlaku pula pertembungan antara Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Azmin mengambil keputusan meninggalkan PKR dan bersama Muhyiddin di dalam Bersatu seterusnya menubuhkan Kerajaan PN. Berikutan itu perpecahan di peringkat akar umbi dalam PKR tidak boleh dielakkan, satu demi satu pemimpin kanan meninggalkan parti tersebut dan ia menjadi semakin kritikal apabila tindakan pecat memecat dilakukan.

Semua itu yang menyebabkan PKR tidak stabil dan Bersatu pula semakin ‘huru-hara’ dengan keghairahan Mahathir ‘menyerang’ Muhyiddin.

Justeru bukanlah sesuatu yang aneh jika pertelingkahan dalam dua parti itu akan menyaksikan jika selepas ini Selangor dan Negeri Sembilan pula dimiliki oleh PN. Dan jangan lupa di Sabah pun, kedudukan kerajaan negeri yang ditubuhkan hasil ‘lompat parti’ berada dalam keadaan terumbang-ambing.

Kalau betullah seperti mana kata Amirudin, “sabotaj paling besar kepada usaha pemulihan ekonomi negeri dan negara akibat kesan penularan wabak Covid-19 adalah ganggu gugat politik” – bagaimana pula dengan tindakan Mahathir mengganggu gugat pentadbiran Muhyiddin yang kini bertungkus lumus memerangi wabak itu.

Bagaimana pula dengan maki hamun dihamburkan oleh ahli Parlimen PKR apabila sidang Dewan Rakyat hanya sehari?

Apa pula pandangan Amirudin apabila Presiden partinya sendiri menyatakan bahawa misi PH dan Mahathir adalah mengembalikan mandat rakyat yang didakwa dirampas oleh PN.

Kesimpulannya, Amirudin dan Amiruddin berhak untuk bimbang kerana dalam politik segalanya berkemungkinan, sama seperti mana siapa sangka Mahathir akan letak jawatan Perdana Menteri, bubar Kabinet PH selepas itu mahu tubuh Kabinet Perpaduan dan kini ‘meracau-racau’ mahu menjatuhkan Muhyiddin. – EDISI9

Terkini

1MDB: Mahkamah tolak permohonan Najib ketepi injunksi

MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur menolak permohonan Datuk Seri Najib Tun Razak untuk mengetepikan injunksi Mareva yang diperoleh 1Malaysia Development...

Lagi Artikel Berkaitan