30.5 C
Kuala Lumpur
Friday, September 30, 2022

Mahasiswa zon hijau selamat pulang, zon merah tunggu dulu!

Mesti Baca

KUMPULAN pertama mahasiswa dari zon hijau ke zon hijau selamat pulang ke pangkuan keluarga masing-masing selepas mereka dihantar pulang ke destinasi masing-masing malam tadi.

Ia susulan keputusan kerajaan yang membenarkan mahasiswa yang berada dalam zon hijau sahaja dibenarkan pulang ke kampung mereka yang juga terletak dalam zon hijau.

Sehubungan itu, seramai 1,128 mahasiswa institusi pengajian tinggi awam dan swasta pulang ke kampung dalam tempoh 24 jam bermula malam tadi,

Bagaimanapun, bagi pelajar yang berada di zon merah atau kampung halaman mereka dalam zon merah, mereka belum lagi dibenarkan pulang sehingga satu prosedur operasi standard (SOP) diputuskan oleh kerajaan.

“Kita sedang fikirkan cara terbaik untuk bantu penuntut pulang dari zon hijau ke zon merah atau dari zon merah ke zon hijau supaya mereka juga boleh balik,” kata Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Baca juga:   Covid-19: Kes jangkitan tempatan terus rendah, 32 kes terbaru

Malam tadi, Ismail Sabri yang juga Menteri Pertahanan meninjau proses penghantaran pulang mahasiswa terbabit di Dewan Tunku Canselor, Universiti Malaya.

Baca juga:   Nasi Lemak Kak Chah di Skudai pelawa pelajar tiada duit makan

“Mungkin cadangan kami kalau zon merah ke zon hijau kena lakukan saringan kesihatan untuk pastikan mereka tiada jangkitan COVID-19, baru kami benarkan mereka balik.

“Dari zon hijau ke zon merah mungkin tak boleh terus balik ke kampung mereka tetapi mereka boleh balik ke rumah keluarga terdekat di zon hijau. Bila semua okay baru boleh balik ke rumah masing-masing,” kata beliau seperti dilapor Bernama.

Buat masa ini kerajaan menumpukan untuk menyelesaikan proses penghantaran pulang mahasiswa dari zon hijau ke zon hijau terlebih dahulu manakala mereka yang berada di zon merah kenalah lebih bersabar.

Diharapkan proses penghantaran semua pelajar baik zon hijau, jingga atau merah dapat diselesaikan menjelang Hari Raya Aidilfitri, termasuk melibatkan mahasiswa yang merentasi lautan.

Terkini

Tolak bajet sama seperti tarik sokongan terhadap PM

KETUA Pergerakan Pemuda UMNO, Datuk Dr. Asyraf Wajdi Dusuki menyifatkan tindakan mana-mana pihak menolak Bajet 2023 boleh dianggap seperti...

Lagi Artikel Berkaitan