27.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 1, 2023

Ebit Lew ‘tayang’ banglo mewah hasil berniaga, bukan dari derma

Mesti Baca

Editor
Editor Edisi 9

PENDAKWAH bebas, Ebit Lew menunjukkan banglo mewah miliknya di laman Facebook iaitu hasil usaha dia bekerja dan menjalankan perniagaan selama lebih 10 tahun.

Anak kelahiran Muadzam Shah, Pahang itu berkata, dia mula bekerja dengan pakar motivasi terkenal, Datuk Dr Mohd Fadzilah Kamsah sebagai jurulatih dan motivator program bina semangat selama empat tahun sebelum menjalankan sendiri program tersebut dengan pelanggannya terdiri syarikat minyak dan gas serta kerajaan.

“Dulu saya tidur masjid. Pernah tidur atas guni. Dari kecil berdakwah dan menyebarkan kasih sayang. Soalan paling banyak saya dengar nanti kau sibuk tolong orang sana sini habis hilang dunia. Kau nak jadi apa dah besar. Sampailah universiti.

“Ramai tak nak ambil saya kerja sebab selekeh. Dengan janggut kopiah lagi. Kasut pun buruk. Dulu sekolah stokin pun tak ada. Masa itu susah betul. Duit gaji dekat mak semuanya RM800 dengan banyak kerja.

“Saya walau ada sepinggan nasi kongsi dengan kawan. Ada orang masuk RM2 dekat (dalam) poket sebab tolong isi minyak. Saya menangis dapat RM2 tu. Besar nilai untuk saya,” katanya menceritakan awal kehidupannya sebelum menceburi bidang perniagaan.

EBIT LEW

Pemiik nama penuh, Ebit Irawan Ibrahim Lew @ Lew Yun Pau itu berkata, selain menjalankan program bina semangat dan motivasi di seluruh negara, beliau juga memiliki tiga buah restoran dan merancang untuk mengembangkan Paramount Cofffee Housenya itu keseluruh negara, malah ke luar negara tetapi belum berkesempatan.

Baca juga:   Muhammad Sajjad @ Nur Sajat mahu keluar agama Islam?
Baca juga:   Malaysia dapat tambahan 10,000 kuota haji

“Butik hari pertama buka sale (jualan) habis jubah semua. Selepas itu makin semangat. Syukur rezeki makin melimpah-ruah. Saya tulis sembilan (judul) buku.

“Tambahan lain Youtube dan Facebook. Rupanya Youtube dan Facebook bayar banyak juga kerana mereka tumpang iklan dekat Facebook dan Youtube,” katanya.

Tambah Ebit, 36, dia juga memperoleh pendapatan menerusi dua programnya di televisyen iaitu Door To Door di Astro Oasis serta A Bit With Ebit di TV Alhijrah yang sudah memasuki musim kedua, dengan kakitangan tetap 55 orang dan 40 lagi sukarelawan berbayar.

“Begitulah rezeki Allah beri. Tapi saya yakin Allah beri semua sekali. Dua perkara penting. Rajin dan yakin. Tiada tempat dunia dan akhirat untuk orang malas.

“Yakin pada Allah. Allah beri rezeki. Dia punya semua. Tiada kita punya. Jaga solat awal waktu. Bila susah selalu beri masa solat sunat. Tahajud dan dhuha. Jaga mak ayah dan mertua dengan baik,” katanya memberikan petua dan nasihat.

Sebelum ini ada individu tertentu menuduh dia hidup mewah hasil makan wang derma orang ramai, tanpa mengetahui bahawa dia berusaha gigih untuk mencapai tahap sekarang dan dapat membantu pula insan lain yang memerlukan. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

DBKL gempur 7 pusat pelacuran, operasi ketika Ramadan

DEWAN Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menggempur tujuh pusat pelacuran yang beroperasi pada bulan Ramadan di sekitar Jalan Petaling, Kuala...

Lagi Artikel Berkaitan