32.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 1, 2022

‘Kuasa tular’ satukan semula 3 beradik selepas 20 tahun

Mesti Baca

TIADA apa yang lebih menggembirakan bagi Nur Faradila Shahidah Mohd Said, 23, menyambut Ramadan tahun ini melainkan dapat bertemu dengan adik-beradik lain yang terpisah sejak 20 tahun lalu.

Semuanya bermula apabila dia membuat hantaran di akaun Twitternya untuk mencari abang dan kakak kandungnya yang terpisah sejak kecil. Namun selepas tiga jam akhirnya dia dapat menemui kedua-duanya.

I need a miracle please (saya mengharapkan satu keajaiban), saya tengah mencari abang dan kakak kandung yang terpisah selama 20 tahun. Saya ada gambar bersama mereka masa kecil. Nama ayah kandung saya Mokhtar. Minta jasa baik warga Twitter tolong retweet (ciapan ulang).”

Selepas tiga jam seseorang menghubunginya memaklumkan ada mengenali abang dan kakaknya itu.

Baca juga:   300 terima sumbangan Yayasan EZ Prihatin

“Alhamdulillah berkat dari pertolongan semua warga Twitter, saya dah jumpa abang dan kakak kandung yang saya cari selama ni. Saya bersyukur di bulan yang mulia ni Tuhan permudahkan semuanya,” katanya sayu.

Menurut Nur Faradila, abangnya Muhammad Hafiq Haziq Mokhtar dan kakak, Noor Farrah Diva kini tinggal di Kuala Lumpur manakala dia di Kedah dan merancang untuk bertemu selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berakhir.

Baca juga:   Kaunter rayuan BPN kembali jadi tumpuan
WAJAH terbaru Muhammad Hafiq Haziq Mokhtar (abang), Noor Farrah Diva (kakak) dan Nur Faradila Shahidah selepas mereka ditemukan menerusi kuasa tular media sosial. 

Katanya, abang dan kakaknya itu juga berusaha mencarinya dan adik-adik yang lain tetapi tidak bertemu kerana mereka tidak memiliki gambar saya.

“Saya berpisah dengan mereka semasa umur empat hari, jumpa sekejap masa umur tiga tahun, itupun sebab ayah kandung saya nak ambil saya balik tetapi mak angkat saya tidak benarnya.

“Ayah saya masa itu tidak bekerja, jadi mak angkat saya takut dia tidak boleh menjaga kami adik-beradik, yang lain pun dia bagi kepada orang (untuk dijaga),” kata Nur Faradila kepada Edisi 9.

Bagaimanapun, dia masih berharap agar dapat bertemu dua lagi adiknya Nur Farah Ain dan Muhammad Haziq Irfan yang sehingga kini masih tidak diketahui di mana mereka.

“Yang saya diberitahu, adik lelaki saya dibela oleh satu keluarga yang kerja JKR (Jabatan Kerja Raya),” katanya.

Justeru, dia berharap agar warganet dapat menggunakan kuasa tular untuk mencari dua lagi adiknya dan berharap mereka dapat ditemui menjelang Hari Raya Aidilfitri nanti.

Baca juga:   Cubaan PATI Rohingya masuki perairan negara dipatahkan

Terkini

Gred guru besar, penolong kanan ditingkatkan sehingga DG54

GRED guru besar dan guru penolong kanan di sekolah rendah ditingkatkan sehingga ke gred maksimum DG54 yang akan memberi...

Lagi Artikel Berkaitan