33.9 C
Kuala Lumpur
Thursday, October 6, 2022

JPN siasat dakwaan warga asing miliki IC, terima BPN

Mesti Baca

TULAR dalam media sosial mengenai seorang lelaki warga asing yang memegang pasport Vanuatu mempunyai kad pengenalan dan lesen memandu Malaysia.

Lelaki terbabit didakwa mendapat kerakyatan Malaysia menerusi pintu belakang.

Malah turut tersebar yang mendakwa pemilik kad pengenalan itu turut menerima Bantuan Prihatin Nasional (BPN).

Mengajukan isu tersebut kepada Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Putrajaya, seorang pegawainya berkata, amat sukar untuk mengesahkan sama ada apa yang ditularkan itu benar atau sebaliknya dalam masa singkat.

“Perkara yang tular ini tidak boleh dijawab sama ada betul atau tidak dalam masa setengah jam. Ia perlu disiasat dengan terperinci.

“Saya sudah serahkan kes ini kepada pihak Bahagian Siasatan Khas (BSK) JPN untuk membuka fail siasatan,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Sejak beberapa hari lalu tular sebuah paspot milik lelaki warganegara Vanuatu tetapi kelahiran Shandong, China yang wajahnya mirip dengan seorang lelaki warga tempatan berdasarkan gambar pada kad pengenalan dan lesen memandu.

Baca juga:   Mahkamah Syariah diminta kaji hukuman khidmat masyarakat

Lelaki terbabit didakwa sebagai warga China yang mendapat kerakyatan menerusi pintu belakang semasa kerajaan Pakatan Harapan (PH) berkuasa.

Mengenai keputusan semakan status BPN terbabit, pegawai berkenaan yang enggan dikenali berkata, pihaknya memerlukan dokumen tambahan berhubung perkara itu untuk semakan.

Vanuatu adalah sebuah kepulauan di Lautan Pasifik, yang berhampiran dengan Papua New Guinea dan Australia sementara Shandong pula adalah sebuah wilayah di China. – Edisi 9

Baca juga:   Mahkamah Syariah diminta kaji hukuman khidmat masyarakat

Wartawan

Terkini

Kes denggi meningkat 119% tahun ini – Dr Noor Hisham

KEMENTERIAN Kesihatan Malaysia (KKM) melaporkan dua kematian akibat komplikasi demam denggi bagi tempoh minggu epidemiologi ke-39 tahun ini iaitu...

Lagi Artikel Berkaitan