29.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 26, 2024

Agong mahu penjelasan isu kelewatan projek kolam selam tempur

Mesti Baca

YANG di-Pertuan Agong, Sultan Ibrahim menitahkan pihak yang bertanggungjawab membina kolam selam tempur di Kem Iskandar, Mersing agar memperjelaskan punca kelewatan pembinaannya.

Sultan Ibrahim yang juga Kolonel Komandan Gerup Gerak Khas (GGK) bertitah, kolam itu sepatutnya siap sepenuhnya pada Disember 2022 namun sehingga kini masih dalam pembinaan.

“Malah, semalam saya dimaklumkan lanjutan masa sebanyak enam kali telah dimohon oleh pihak berkenaan. Dan pada hari ini, saya mendapati papan tanda projek di tapak pembinaan pula dirobohkan.

“Mengapa ia dirobohkan, saya mahu perkara ini diperjelaskan oleh Jabatan Kerja Raya Negeri Johor dan Jurutera Daerah Mersing,” titah Seri Paduka Baginda kepada Royal Press Office (RPO).

Justeru, Seri Paduka Baginda menitahkan papan tanda berkenaan dipasang semula di tapak projek pembinaan.

Papan tanda projek pembinaan kolam selam tempur yang dirobohkan sebelum ini.

Majlis pecah tanah kolam berkenaan disempurnakan oleh Sultan Ibrahim pada Mei 2018.

Kolam selam tempur merupakan fasilitas yang amat diperlukan oleh anggota 21 GGK bagi meningkatkan kompitensi individu dan tim khususnya dalam menangani ancaman dari domain maritim.

Advertisements

Fasilitas itu juga dilengkapi dengan pelbagai kemudahan seperti mock up kapal, entry point bagi kemasukan melalui udara serta banyak lagi kemudahan-kemudahan asas sokongan operasi.

Kelmarin, ketika Seri Paduka Baginda membuat tinjauan melalui udara di persekitaran Mersing mendapati kolam selam tempur tersebut masih belum disiapkan walaupun sepatutnya diserahkan kepada 21 GGK akhir tahun 2022.

Sejak beroperasi pada 2005, Kem Iskandar tidak mempunyai kemudahan latihan kepakaran air dan udara menyebabkan 21 GGK mengalami kesukaran untuk melatih dan melahirkan anggota baharu yang mempunyai kemahiran selaman, kepakaran dalam air dan perenang tempur.

Justeru pembinaan pembinaan kolam selam tempur tersebut memberi impak berkesan di dalam kepakaran perairan kepada pasukan tersebut khasnya dan Tentera Darat amnya.

Manakala lokasi dipilih pula bersesuaian dengan penempatan Rejimen 22 Komando yang dikhususkan bagi memiliki kemahiran tinggi dalam operasi perairan.

Kolam selam tempur 21 GGK dibina di kawasan seluas 2,787 meter persegi dalam kawasan Kem Iskandar dan sepatutnya disiapkan dalam tempoh kurang setahun. – Edisi 9

Advertisements

Terkini

Takraw Piala Dunia: Malaysia, Thailand berentap di ‘final’

MALAYSIA mengulangi kejayaan mara ke pentas akhir Kejohanan Piala Dunia Sepak Takraw buat kali ketiga apabila mengetepikan cabaran negara...

Lagi Artikel Berkaitan