31.2 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 26, 2024

26 warga asing ‘kosong’ ditahan di sekitar Johor Bahru

Mesti Baca

SEBANYAK 26 warga asing ditahan dalam operasi di sekitar Johor Bahru kerana dipercayai tidak memiliki dokumen yang sah dan tinggal lebih masa di negara ini.

Pengarah Imigresen Negeri Johor, Baharuddin Tahir berkata, mereka yang ditahan terdiri daripada 23 lelaki warga Bangladesh, dua warga India dan seorang warga Indonesia yang berusia antara 21 hingga 49 tahun.

Beliau berkata, mereka ditahan oleh sepasukan pegawai dari Bahagian Penguatkuasaan Jabatan Imigresen Malaysia Negeri Johor yang membuat serbuan di 15 premis, tengah malam tadi.

“Tindakan diambil susulan maklumat awam yang diterima menyatakan terdapat sejumlah warganegara asing tidak memiliki pas/permit yang sah di lokasi hotspot tersebut,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Advertisements

Beliau berkata, seramai 115 orang warga asing telah diperiksa dalam operasi tersebut.

Baharuddin berkata, kesemua mereka dipercayai dengan munasabah telah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 6(1)(c) Akta Imigresen 1959/63 (Akta 155) kerana tidak memiliki sebarang pas atau permit yang sah untuk berada di Malaysia dan Seksyen 15(1)(c) akta sama kerana tinggal lebih masa.

Kata beliau, pihaknya akan terus mempergiatkan lagi usaha penguatkuasaan dan pemeriksaan di lokasi-lokasi panas bagi membanteras isu kebanjiran pendatang asing tanpa izin (PATI).

Mereka turut diseru untuk menyertai Program Repatriasi Migran yang telah bermula 1 Mac lalu sehingga 31 Disember ini bagi membenarkan PATI pulang ke negara asal secara sukarela. – Edisi 9

Advertisements

Terkini

Takraw Piala Dunia: Malaysia, Thailand berentap di ‘final’

MALAYSIA mengulangi kejayaan mara ke pentas akhir Kejohanan Piala Dunia Sepak Takraw buat kali ketiga apabila mengetepikan cabaran negara...

Lagi Artikel Berkaitan