25.6 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 27, 2023

IPT disaran bantu masyarakat depani isu setempat

Mesti Baca

KEMENTERIAN Pendidikan Tinggi (KPT) menyarankan agar institusi pendidikan tinggi (IPT) sentiasa ‘turun padang’ membantu masyarakat untuk menyelesaikan isu setempat.

Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, dengan berbekalkan ilmu, kepakaran dan teknologi yang ada, IPT harus bergerak mencari jalan bagi memastikan masyarakat menjadi semakin baik sekaligus mampu meningkatkan keterlihatan peranan dan sumbangan institusi berkenaan.

“Saya tekankan iaitu memang sesuatu yang sangat diharapkan oleh kementerian supaya setiap universiti dalam negara termasuk UPM akan meneruskan libat urus dengan masyarakat ini melalui program outreach.

“Ilmu yang didapati daripada penyelidik harus diaplikasikan oleh masyarakat,” katanya ketika berucap semasa melancarkan Program Pembangunan Komuniti Usahawan Tani dan Inovasi Sosial Universiti Putra Malaysia (UPM), di Kota Tinggi, Johor hari ini.

Beliau berkata, antara perkara yang didepani ketika ini termasuk isu keterjaminan makanan yang menuntut kepakaran dan penyelidikan pakar-pakar di IPT bagi menyelesaikan isu seperti pertanian serta perladangan.

Antara inovasi pertanian yang dipamerkan UPM di Kota Tinggi, Johor.

Menurutnya, dengan penyelesaian isu berkenaan, ia mampu meningkatkan produksi dan pengeluaran hasil serta menjana pendapatan lebih kepada komuniti.

Beliau turut berharap agar Kota Tinggi akan menjadi makmal lapangan atau salah satu stesen pengembangan pertanian dan keterjaminan makanan UPM bagi melestarikan usaha ini.

“Saya rasa perlu untuk kita hubungkan masyarakat Kota tinggi yang sebahagian besarnya menjayakan aktiviti pertanian dan penternakan.

“Kita merasakan bahawa ini satu pendekatan yang terbaik dalam usaha kita membangun dan memajukan komuniti Kota Tinggi,” katanya.

Beliau juga mahu ilmu dan kepakaran yang ada perlu disusun dengan cara yang sesuai dan mudah untuk dipraktikkan oleh masyarakat.

Mohamed Khaled juga berharap agar program-program yang disusun bersifat menyentuh dan menguruskan keperluan setempat, yang mampu memberi hasil kepada masyarakat serta harus bersifat jangka panjang dan berterusan. – Edisi 9

Terkini

Nafi sos cili peket dicaj, McDonald’s buat laporan polis

MCDONALD’S Malaysia membuat laporan polis berhubung dakwaan pekerjanya mengenakan caj sos cili peket kepada pelanggan sepertimana tular baru-baru ini. McDonald’s Malaysia berkata,...

Lagi Artikel Berkaitan