34.6 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 27, 2023

AirAsia X kian pulih, kembali catat untung

Mesti Baca

AIRASIA X Bhd (AAX) kembali mencatat keuntungan dengan meraih keuntungan bersih sebanyak RM5.54 juta pada suku kedua berakhir 30 Jun 2023 (suku kedua tahun kewangan 2023).

Berbanding sebelum itu, AAX memperoleh kerugian bersih RM652.52 juta yang dicatatkan dalam tempoh yang sama tahun lalu.

Hasil syarikat penerbangan tambang jarak jauh dan tambang rendah itu juga melonjak kepada RM512.91 juta daripada RM107.18 juta sebelumnya.

Lebih empat kali lebih tinggi tahun ke tahun, didorong oleh pemulihan operasi penerbangan berjadual syarikat itu dengan lebih banyak pesawat telah kembali beroperasi.

Sehingga 30 Jun 2023, syarikat itu mempunyai 11 pesawat yang diaktifkan, berbanding lima pesawat dalam tempoh yang sama tahun lalu,” katanya dalam makluman kepada Bursa Malaysia.

Dalam satu kenyataan, AAX berkata perolehan bagi suku itu menandakan kadar pemulihan yang ketara melebihi 50 peratus berbanding prestasi syarikat pada 2019, dengan bilangan pesawat yang dikendalikannya kekal kurang separuh daripada jumlah pesawat yang beroperasi pada 2019.

Katanya, syarikat itu membawa sejumlah 621,984 penumpang, semasa suku dalam tinjauan, memberikan lonjakan sebanyak 70 kali tahun ke tahun, seterusnya mencatatkan faktor muatan penumpang (PLF) yang sihat sebanyak 76 peratus, iaitu 47 mata peratusan lebih tinggi daripada 29 peratus PLF dilaporkan untuk suku yang sama berakhir 30 Jun 2022.

“Dari segi prestasi syarikat bersekutu, AirAsia X Thailand (TAAX) melaporkan hasil keseluruhan sebanyak RM351.9 juta, lima kali lebih tinggi daripada tempoh yang sama tahun lalu dan menunjukkan pemulihan kukuh melebihi 90 peratus dari 2019.

Pada suku kedua tahun kewangan 2023, TAAX mencatatkan keuntungan bersih operasi sebanyak RM33.5 juta apabila syarikat penerbangan itu pulih,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia X, Benyamin Ismail berkata, syarikat itu optimis mengenai potensi besar China sebagai pasaran utama.

Beliau menjangkakan kekerapan penerbangan ke China akan meningkat tiga kali ganda menjelang akhir tahun ini apabila trafik dari China meraih momentum.

“Dari segi jumlah pesawat, kami sedang melihat untuk menambah satu pesawat kepada jumlah sedia ada iaitu 17 pesawat, menjadikan jumlah keseluruhan pesawat kepada 18.

“Pada ketika ini, kami kekal di landasan untuk mempunyai sekurang-kurangnya 16 pesawat beroperasi menjelang suku akhir tahun ini dan kami yakin bahawa kami akan memaksimumkan peningkatan sebaik sahaja musim perjalanan puncak akhir tahun bermula,” katanya.

Beliau berkata, dari segi kedudukan kewangannya untuk suku kedua, baki tunai AAX berjumlah RM269 juta dan ekuiti pemegang saham meningkat kepada RM96.1 juta.

“Syarikat itu juga memberi tumpuan untuk menangani status Nota Amalan 17/2005 (PN17) dan pada Julai 2023, ia mengemukakan permohonan penepian kepada Bursa Securities.

“Pada masa yang sama, AAX akan memastikan bahawa pengumuman penting dibuat dengan sewajarnya mengikut proses yang sewajarnya,” kata Benyamin lagi.

Dalam pada itu, tiada dividen diisytiharkan untuk suku kedua ini. -Edisi 9

Terkini

Kalau tak faham keperitan rakyat baik diam – Dr. Akmal

KETUA Pergerakan Pemuda UMNO, Dr. Mohamad Akmal Saleh membidas kembali kenyataan bekas Naib Presiden MCA, Datuk Seri Ti Lian...

Lagi Artikel Berkaitan