26.5 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 10, 2023

Isham cadang Najib dikenakan tahanan rumah

Mesti Baca

Fitri Hazam
Wartawan Edisi 9

AHLI Majlis Kerja Tertinggi (UMNO), Isham Jalil mencadangkan Datuk Seri Najib Razak dikenakan tahanan di rumah sementara menunggu proses pengampunan diraja terhadapnya selesai.

Menurut beliau, cadangan itu boleh dipertimbangkan kerana secara teknikal, bekas Perdana Menteri itu boleh dianggap sebagai tahanan politik.

Jelas Isham, terdapat banyak unsur politik dalam kes SRC International Sdn Bhd dan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dihadapi bekas Ahli Parlimen Pekan itu.

“Bila dia masuk penjara, individu berprofil tinggi, unsur politik pun banyak, jadi kita boleh katakan dia tahanan politik. Mungkin boleh diusahakan beliau ditahan di rumah, kita kena usahakan.

“Saya akan cuba sedaya upaya untuk bantu Najib dibebaskan, saya tengok banyak unsur ketidakadilan,” katanya melalui video yang disiarkan di Facebooknya.

Sebelum ini, Najib kekal di penjara Datuk Seri selepas gagal dalam permohonannya untuk dapatkan kebenaran menyemak semula keputusan Mahkamah Persekutuan sebelum ini yang mengekalkan sabitan salah dan hukuman.

Keputusan itu dibuat dengan majoriti 4-1 dengan Hakim-Hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Vernon Ong Lam Kiat, Datuk Rhodzariah Bujang dan Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Abu Bakar Jais dan Hakim Datuk Nordin Hassan menyokong.

Baca juga:   Najib dimasukkan ke HKL untuk rawatan susulan

Ketua panel tersebut Hakim Besar Sabah Sarawak, Datuk Abdul Rahman Sebli menentang keputusan tersebut. – Edisi 9

Wartawan

Baca juga:   Najib bidas pelaksanaan kategori 2 i-Sinar KWSP

Terkini

Pindaan perlembagaan mudahkan daftar ahli baharu lulus

PERHIMPUNAN Agung Khas UMNO hari ini meluluskan pindaan perlembagaan parti itu berhubung hal-hal keahlian dan prosedurnya bagi memudahkan lagi...

Lagi Artikel Berkaitan