27.1 C
Kuala Lumpur
Tuesday, September 26, 2023

Agong, Permaisuri zahir ucapan takziah pemergian bekas KSU Perbendaharaan

Mesti Baca

Fitri Hazam
Fitri Hazam
Wartawan Edisi 9

YANG di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah menzahirkan ucapan takziah kepada keluarga bekas Ketua Setiausaha Perbendaharaan (KSP), Tan Sri Clifford F Herbert yang meninggal dunia, semalam.

Istana Negara dalam kenyataan di Facebook berkata, Seri Paduka berdua menzahirkan rasa dukacita dengan pemergian mendiang dan menzahirkan harapan agar seluruh keluarga mendiang sabar dan tabah menghadapi dugaan itu.

Menurut Istana Negara, Seri Paduka Baginda berdua menghargai jasa, khidmat dan bakti mendiang kepada negara.

“Seri Paduka Baginda berdua menzahirkan rasa sedih dengan pemergian mendiang dan menzahirkan harapan agar seluruh keluarga mendiang sabar dan tabah menghadapi dugaan serta suasana sedih dan pilu ini.

“Seri Paduka Baginda berdua menghargai jasa, khidmat dan bakti mendiang kepada negara.

“Mendiang yang memegang jawatan KSP pada tahun 1993 hingga 1997, menyertai perkhidmatan awam pada tahun 1964 sebagai Penolong Setiausaha Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dari tahun 1964 hingga 1968.

“Selepas itu, berkhidmat di Kementerian Kewangan dari 1975 sebelum menjadi KSP dan bersara daripada perkhidmatan awam pada 1997,” kata Istana Negara.

Selain itu, mendiang juga pernah menjadi gabenor alternatif Bank Dunia dan dari 1994 hingga 2000, Pengerusi Lapangan Terbang Antarabangsa KL yang membina Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

“Herbert turut dilantik sebagai ahli lembaga pelbagai badan berkanun dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC), antaranya Khazanah Nasional Berhad, Malaysian Airline System Berhad, PETRONAS, Bank Negara dan Suruhanjaya Sekuriti.

“Mendiang juga pernah berkhidmat sebagai Pengerusi Percetakan Nasional Malaysia Berhad dan Pengerusi Kumpulan Wang Amanah Pencen,” ujarnya.

Mendiang turut aktif dalam beberapa pertubuhan bukerajaan (NGO) serta mempunyai lulusan Ijazah Sarjana Pentadbiran Awam dari University of Pittsburgh, Amerika Syarikat dan Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) dari Universiti Malaya. – Edisi 9

Terkini

McDonald’s Malaysia tawar pengajian diploma kepada alumni program perantis

McDonald's Malaysia buat julung kalinya menawarkan program Diploma Kemahiran Malaysia (DKM Tahap 4) dan Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia (DLKM...

Lagi Artikel Berkaitan