27.5 C
Kuala Lumpur
Monday, March 20, 2023

Keputusan rayuan bekas Menteri Sabah 18 April ini

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur hari ini menetapkan 18 April ini bagi keputusan rayuan bekas Menteri Pembangunan Infrastruktur Sabah, Datuk Peter Anthony untuk mengenepikan sabitan dan hukuman yang dikenakan terhadapnya yang didapati bersalah atas penggunaan dokumen palsu untuk menipu.

Hakim Datuk Ahmad Bache menetapkan tarikh tersebut selepas mendengar hujah daripada pihak-pihak hari ini.

Pada 26 Mei tahun lalu, Peter dipenjara tiga tahun dan denda RM50,000 di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur selepas didapati bersalah pertuduhan memalsukan surat berhubung kontrak kerja penyelenggaraan dan perkhidmatan Sistem Mekanikal dan Elektrik (M&E) di Universiti Malaysia Sabah (UMS) tujuh lapan tahun lalu.

Hakim Azura Alwi ketika membaca penghakimannya menyatakan Peter telah menipu empat individu termasuk Datuk Seri Najib Razak (saksi pendakwaan ke-12) bagi mendapatkan kontrak bernilai hampir RM25 juta untuk diberikan kepada syarikat miliknya, Asli Jati Engineering Sdn Bhd.

Baca juga:   Peguam kes Rosmah positif Covid-19, bicara kes ditangguh

Mengikut pertuduhan, Peter, sebagai Pengarah Urusan Syarikat Asli Jati Sdn. Bhd. didakwa memalsukan surat pejabat Timbalan Naib Canselor UMS bertarikh 9 Jun 2014 iaitu memasukkan pernyataan palsu dengan niat digunakan untuk tujuan menipu.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di pejabat Ketua Setiausaha Sulit kepada Perdana Menteri, bangunan Perdana Putra, Putrajaya antara 13 Jun dan 21 Ogos 2014.

Justeru pendakwaan dikemukakan didakwa mengikut Seksyen 468 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum tujuh tahun dan denda.

Baca juga:   30,246 kes positif, turun sedikit berbanding kelmarin

Dalam prosiding hari ini, peguam S. Devanandan yang mewakili Peter selaku perayu menghujahkan bahawa surat berhubung kontrak tersebut telah ditandatangani Dr. Shariff Abdul Kadir dan bukannya perayu.

“SP8 dalam keterangannya mengesahkan beliau menandatangani surat itu bagi pihak Naib Canselor UMS Prof Datuk Dr Mohamad Harun Abdullah (SP1), namun SP1 dalam keterangannya berkata, beliau tidak pernah memberi kuasa untuk SP8 menandatangani surat tersebut.

“Oleh itu, perayu tidak terlibat dalam perkara ini dan saya mohon rayuan perayu untuk mengetepikan sabitan dan hukuman dibenarkan oleh mahkamah,” kata peguam itu.

Sementara itu, Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Wan Shaharuddin Wan Ladin selaku responden berhujah, mengatakan perayu (Peter) sendiri dalam keterangannya menyatakan walaupun ada tender terbuka namun ia masih boleh dilobi.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

BERSIH bidas lantikan politik Pengerusi GLC

GABUNGAN Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) membidas dua perlantikan jawatan Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) seperti yang diumumkan Timbalan...

Lagi Artikel Berkaitan