27.5 C
Kuala Lumpur
Monday, March 20, 2023

Banjir di Johor membaik, jumlah mangsa di PPS menurun

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SETELAH lebih dua minggu mengharungi banjir ‘luar biasa’ di Johor, keadaan kini semakin baik apabila jumlah mangsa di pusat pemindahan sementara (PPS) kini menurun kepada 35,086 orang berbanding 37,503 orang semalam.

Jumlah tersebut membabitkan 116 PPS yang ada di seluruh Joho sehingga pukul 8 pagi ini, sejak banjir mula melanda negeri itu pada awal bulan ini.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Tan Sri Dr. Azmi Rohani memberitahu, jumlah mangsa banjir terkini itu terdiri daripada sejumlah 10,153 buah keluarga.

“Ketika ini, empat daerah masih terjejas akibat banjir khususnya melibatkan banjir termenung dengan Batu Pahat kekal daerah paling teruk terjejas melibatkan seramai 35,849 mangsa, diikuti daerah Muar (111 mangsa), Segamat (102 mangsa) dan Tangkak (24 mangsa).

“Daerah lain yang sebelum ini terjejas telah pulih sepenuhnya apabila kesemua mangsa yang ditempatkan di PPS di daerah terlibat telah dibenarkan pulang,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Baca juga:   Banjir: Kerajaan cadang bina PPS bersifat kekal - Zahid

Menurut Azmi lagi, laporan Jabatan Meteorologi Malaysia (METMalaysia) menunjukkan tiada sebarang amaran hujan berterusan atau amaran ribut petir dikeluarkan di seluruh negeri ini membabitkan kesemua 10 daerah.

Dalam pada itu, tujuh laluan dan susur di negeri ini masih ditutup untuk semua jenis kenderaan antaranya Jalan Parit Haji Ali, Jalan Parit Jambi, Jalan Yong Peng-Muar, Jalan Lingkaran Kahang Barat serta Jalan GSA Chamek. – Edisi 9

Baca juga:   Buli, rasis: KPM tak akan berkompromi – Fadhlina Sidek

Wartawan

Terkini

Pemimpin, ahli UMNO perlu kerjasama kukuhkan semula parti

NAIB Presiden UMNO, Datuk Seri Johari Abdul Ghani mengajak seluruh ahli keluarga besar UMNO membaiki hubungan di atas kekhilafan...

Lagi Artikel Berkaitan