30 C
Kuala Lumpur
Tuesday, July 23, 2024

Tiada cadangan mansuh subsidi petrol, diesel – Salahuddin

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KERAJAAN masih lagi mengekalkan subsidi minyak petrol dan diesel serta tidak bercadang memansuhkannya dalam masa terdekat.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Datuk Seri Salahuddin Ayub berkata setakat ini, pendirian kerajaan tetap dengan keputusan itu.

“Setakat ini, sikap kerajaan masih lagi mengekalkan subsidi minyak petrol dan diesel sehinggalah kerajaan membuat satu keputusan… kita mungkin laksanakan subsidi secara bersasar,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Program Inisiatif Pendigitalan Sektor Peruncitan (ReDI) di Kipmall, Tampoi hari ini.

Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai jangkaan pakar ekonomi berkaitan kemungkinan Kerajaan Perpaduan mengumumkan pemansuhan subsidi minyak petrol dan diesel dalam pembentangan Belanjawan 2023 sekali gus menggantikan ia dengan sistem bantuan kepada mereka yang memerlukan.

Advertisements

Berkenaan ReDI, Ahli Parlimen Pulai itu berkata, pihaknya merancang untuk melaksanakan lima program di lokasi tumpuan ramai seperti Pulau Pinang, Melaka, Perlis, Sabah dan Sarawak.

“Sehingga 31 Dis tahun lepas, sebanyak 8,479 peniaga luar bandar telah beralih ke medium digital dan kini ia diperluaskan lagi di negeri Johor dengan menyasarkan keseluruhan 233 peniaga Kipmall dan 120 peniaga di Pasar Awam Perling,” katanya.

Sebelum ini, program ReDI, yang mengurangkan kebergantungan terhadap wang tunai serta memberi manfaat kepada pengguna dan peniaga, berjaya dilaksanakan secara rintis antaranya di Putrajaya, Hulu Terengganu, Pulau Pangkor serta Labuan pada tahun lepas. – BERNAMA

Advertisements

Terkini

Mana mungkin saya berkomplot khianati parti UMNO – Nizar Najib

"MANA mungkin saya akan berkomplot untuk mengkhianati parti yang keluarga saya perjuangkan bersama-sama orang UMNO yang lain sejak ia...

Lagi Artikel Berkaitan