26 C
Kuala Lumpur
Wednesday, March 22, 2023

Anwar pertahan lantik anaknya, jamin tak salah guna kuasa

Bagaimanapun beliau tetap menerima baik sebarang teguran terhadap pelantikan berkenaan.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mempertahan pelantikan anaknya, Nurul Izzah sebagai penasihat kanan ekonomi dan kewangan serta memberi jaminan tidak akan berlaku salah guna kuasa.

Bahkan, beliau turut menegaskan pelantikan tersebut tidak berunsurkan nepotisme.

Menurut beliau, Nurul Izzah tidak menerima sebarang gaji mahupun elaun malah percaya anaknya tidak akan menyalahkan kedudukannya.

 “Nepotisme itu kalau diletak dalam jawatan, dia menyalahgunakan kuasa, memperkayakan diri, menambah kontrak dan mendapat upah tinggi dan ini tidak berlaku.

“Jadi, tidak ada ganjaran. Setakat ini, saya tidak tahu kalau dia (Nurul Izzah) ada pejabat nak bantu saya. Dia kena cari pejabat, kalau tak ada pejabat, tak boleh kot,” katanya ketika ditemui pemberita di ibu negara.

Bagaimanapun menurut Anwar, beliau tetap menerima baik sebarang teguran terhadap pelantikan berkenaan.

“Berbeza dengan pengalaman lalu, itu soal upah dan ganjaran diberi. Dia (Nurul Izzah) datang untuk bantu, kalau dia datang bantu tak ada kedudukan, akan dipersoalkan.

Baca juga:   Kerajaan Perpaduan mengiakan kemiskinan Melayu - Dr. M

“Jadi, dia bantu dan saya percaya dia akan pastikan supaya tender kontrak teratur, itu sahaja. Bukan untuk ambil projek,” katanya.

Perdana Menteri ditemui media selepas menyempurnakan Majlis Anugerah Sukan Negara (ASN) 2021 di Kompleks Majlis Sukan Negara, Kuala Lumpur.

Bagaimanapun, beliau membalas semula kritikan pelantikan tersebut terhadap pihak pembangkang.

“Kalau orang itu kritik dengan ikhlas dan baik tak ada masalah, masyarakat mahu jangan ada amalan tak sihat.

Baca juga:   Rakyat jijik dengan rasuah, pemimpin jangan ulangi - Sultan Nazrin

“Dalam yang kritik, ada yang termasuk yang bagi kontrak ratusan juta kepada anak. Itu tak apa pula, ada gaji tak ada kerja, itu banyak juga. Penasihat dan sebagainya… macam macam jawatan,” katanya.

Beliau memberi jaminan bahawa pentadbirannya tidak akan terlibat dengan sebarang salah laku.

“Insya-Allah pentadbiran kita, walaupun ada kurang puas hati tentang keputusan kita, kita terus menentang rasuah dan tidak akan salah guna kuasa serta memperkaya mana-mana pegawai serta pihak lain.

“Tidak wajar bagi orang yang berikan ratusan juta kepada anak dan menantu. Ada yang sampai RM1 bilion masa jadi Perdana Menteri atau menteri. Sekarang nak cuba cakap pasal ketelusan,” katanya.

Untuk rekod, Nurul Izzah yang merupakan bekas Ahli Parlimen Permatang Pauh dilantik sebagai Penasihat Kanan bagi hal ehwal ekonomi dan kewangan di Pejabat Perdana Menteri sejak 3 Januari lalu.

Baca juga:   Anwar guna pedoman cerdik pandai laksana perubahan

-EDISI9

Wartawan

Terkini

KPM dalam proses akhir muktamad Dasar Pendidikan Digital

KEMENTERIAN Pendidikan Malaysia (KPM) dalam proses akhir untuk memuktamadkan Dasar Pendidikan Digital (DPD) yang akan menjadi elemen penting dalam...

Lagi Artikel Berkaitan