26.4 C
Kuala Lumpur
Sunday, June 16, 2024

300 bubu naga dirampas dalam Ops Khas Maritim Malaysia

Operasi dilakukan di beberapa lokasi sepanjang perairan Pantai Murni, Yan hingga ke Tanjung Dawai di Merbok, Kedah.

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SEBANYAK 300 bubu kambang atau bubu naga dirampas dalam operasi khas dijalankan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia), Zon Maritim Kuala Kedah bersama komuniti nelayan di beberapa lokasi sepanjang perairan Pantai Murni, Yan hingga ke Tanjung Dawai di Merbok, Kedah awal pagi semalam.

Timbalan Pengarah (Operasi) Zon Maritim Kuala Kedah, Leftenan Maritim Zool Hilmi Mohd. Nadzir berkata, operasi khas itu dilaksanakan berdasarkan aduan awam di lokasi berkenaan yang kerap diterima Maritim Malaysia.

Katanya, sepuluh lokasi rampasan bubu naga itu adalah di sekitar 1.3 hingga 1.9 batu nautika merangkumi kawasan perairan Pantai Murni hingga ke perairan Tanjung Dawai.

“Semasa rondaan dilakuan, anggota bot ronda Maritim Malaysia menemukan pelampung penanda dan pancang kayu mencurigakan dipasang pada setiap bubu naga berukuran 10 meter panjang.

“Kesemua bubu naga yang dirampas dianggarkan bernilai RM36,000 dan dibawa ke Jeti Maritim Kuala Kedah untuk siasatan di bawah Seksyen 11(3)(c) Akta Perikanan 1985,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Advertisements

Tambahnya, penggunaan bubu naga semakin berleluasa sejak kebelakangan ini dan kegiatan itu perlu dicegah bermula di peringkat penjualan oleh pihak berwajib

“Jika sekadar mengharapkan kepada usaha merampas bubu itu saja, tindakan itu tidak terlalu memberi kesan kerana bubu tersebut masih boleh dibeeli di pasaran dengan harga murah termasuk melalui dalam talian,” katanya.

Dalam pada itu, beliau turut mengingatkan komuniti nelayan agar mematuhi undang-undang dan tidak melanggar syarat lesen perikanan seperti diperuntukan.

“Maritim Malaysia tidak akan berkompromi terhadap sebarang aktiviti yang melanggar undang-undang Persekutuan dan sentiasa komited dalam meneruskan pengoperasian serta rondaan di sepanjang Zon Maritim Malaysia bagi mengekang aktiviti haram di perairan negara, “katanya.

Sebarang aduan mengenai aktiviti jenayah atau kecemasan di laut, orang ramai boleh menyalurkannya ke Pusat Operasi Zon Maritim Kuala Kedah di talian 04-7310579 atau MERS 999 untuk maklum balas segera. – Edisi 9

Advertisements

Terkini

50 mahasiswa UM jalani penyelidikan kelestarian kampus

SERAMAI 50 mahasiswa Universiti Malaya (UM) telah dipilih untuk menjalankan penyelidikan bagi mengenal pasti serta menyelesaikam masalah berkaitan kelestarian...

Lagi Artikel Berkaitan