30.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, January 29, 2023

PM gadai prinsip tatakelola, Kabinet paling mengecewakan

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim didakwa telah menggadai prinsip tatakelola yang baik seperti yang dijaja semasa kempen pilihan raya apabila melantik kleptokrat menganggotai Kabinet.

Pengerusi Perikatan Nasional, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, ini adalah barisan Kabinet paling mengecewakan dalam sejarah negara apabila seorang yang telah dipanggil membela diri terhadap 47 pertuduhan jenayah rasuah, pecah amanah dan pengubahan wang haram di mahkamah dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri.

“Tindakan Anwar ini ibarat menjual maruah negara semata-mata kerana keinginannya menjadi Perdana Menteri.

“Kabinet kleptokrat yang tertubuh atas penipuan terhadap mandat rakyat ini tidak mempunyai sebarang keabsahan untuk berfungsi sebagai badan eksekutif tertinggi negara.

“Beliau sendiri sebagai Perdana Menteri memegang jawatan Menteri Kewangan, satu amalan yang membawa kepada pemusatan kuasa dan penyelewangan berskala besar seperti yang berlaku dalam kes 1MDB sebelum ini,” katanya menerusi ciapan di Twitter hari ini.

Baca juga:   Muhyiddin individu sesuai terajui MPN, langkah tepat

Muhyiddin turut mempersoalkan bagaimana rakyat dan pelabur boleh percaya terhadap kepimpinan Anwar apabila beliau ternyata berbohong kepada seluruh dunia mengenai agenda antirasuah, reformasi institusi dan pembelaan nasib rakyat jelata.

“Prinsip integriti, ketelusan dan akauntabiliti nyata dikompromi.

“Selain itu, Ahli Parlimen yang dikenali dengan sikap cauvinis melampau dilantik menerajui kementerian tertentu yang bakal mengundang kontroversi.

“Boleh dijangkakan dasar bersifat perkauman yang ekstrem akan diperkenalkan,” katanya.

Baca juga:   Kerajaan cadang tubuh unit khas bagi basmi kemiskinan

Ini jelas kata beliau, agenda reformasi berdering kosong apabila Perdana Menteri tidak dapat berdiri untuk mempertahankan perjuangan partinya sendiri untuk memerangi rasuah dan mempromosikan tadbir urus yang baik.

“Nilainya sebagai pemimpin sejati yang patut dihormati kini amat diragui,” katanya.

Bekas Perdana Menteri itu berkata, sistem negara telah rosak apabila individu bankrap moral dan prinsip boleh dilantik menerajui negara dan yang terpalit dengan jenayah rasuah menganggotai Kabinet.

“Rasa tanggungjawab dan belas kasihan terhadap rakyat telah tiada dan rakyat juga hilang percaya terhadap tonggak kepimpinan negara,” katanya. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

LPPKN, JKN gempur saringan HPV DNA di seluruh negara

LEMBAGA Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) dengan kerjasama Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) melaksanakan program Gempur Saringan HPV DNA...

Lagi Artikel Berkaitan