26.2 C
Kuala Lumpur
Monday, January 30, 2023

Tangkapan mat rempit di Kelantan meningkat 114 peratus

Mana-mana tangkapan yang dibuat membabitkan pelajar, Ketua Polis Daerah perlu memanjangkan perkara berkenaan kepada Pengarah serta Pegawai Pendidikan Negeri.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

BILANGAN tangkapan mat rempit dari Januari hingga Oktober lalu menunjukkan peningkatan 65 tangkapan atau 114 peratus berbanding tempoh sama, tahun lalu.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Muhamad Zaki Harun berkata, pada tahun ini 122 tangkapan dilakukan berbanding 57 tangkapan tahun lalu dengan 61 tangkapan mat rempit berusia 17 tahun ke bawah direkodkan berbanding 18 tangkapan tahun lalu .

Menurutnya, individu berusia di antara 18 hingga 39 tahun mencatatkan sebanyak 57 tangkapan pada tahun ini berbanding 39 tangkapan pada tahun lalu.

“Bagi individu berusia 40 tahun ke atas dan empat tangkapan yang direkodkan pada tahun ini,” katanya kepada pemberita selepas Perhimpunan Bulanan di Ibu Pejabat Polis Kontijen (IPK) Kelantan, hari ini.

Baca juga:   Lelaki positif dadah bakar rumah jiran

Muhamad Zaki berkata, mana-mana tangkapan yang dibuat membabitkan pelajar, Ketua Polis Daerah perlu memanjangkan perkara berkenaan kepada Pengarah serta Pegawai Pendidikan Negeri.

Menurutnya, langkah berkenaan supaya ia dapat ditangani sekaligus mengelakkan mereka terbabit dalam aktiviti tidak bermoral.

“Pada masa sama, kita juga mahu mengelakkan pelajar di bawah umur menunggang motosikal tanpa lesen dan pasukan trafik bergerak dari kampung ke kampung untuk melakukan pemantauan,” katanya.

Sementara itu, dalam perkembangan lain, Muhamad Zaki berkata, 126,529 keping saman dikeluarkan antara Januari sehingga Oktober tahun ini berbanding 108,745 saman, tahun lalu.

“Kesalahan yang paling banyak direkodkan ialah tidak memakai topi keledar dengan jumlah 6,145 saman pada tahun ini berbanding 6,114 saman pada tahun lalu dan diikuti kesalahan menggunakan alat komunikasi sebanyak 623 sama pada tahun ini berbanding 529 saman pada tahun lalu.

Baca juga:   Terapkan konsep Tasamuh bagi satukan umat dan dunia - PM

“Selain itu, kesalahan pendaftaran nombor kenderaan pula mencatatkan sebanyak 2,263 saman pada tahun ini berbanding 2,707 saman pada tahun lalu dan kesalahan melanggar lampu isyarat pula adalah sebanyak 2,014 saman pada tahun ini berbanding 2,274 pada tahun lalu.

“Manakala kesalahan ubah suai ekzos pula merekodkan 1,493 saman pada tahun ini berbanding 2,181 saman pada tahun lalu,” katanya.

-EDISI9

Baca juga:   1,420 kemalangan direkodkan sejak Op Selamat 17 dilancarkan

Wartawan

Terkini

Kes bunuh di Tawau: Wanita dituduh bunuh bekas suami

SEORANG wanita tempatan dihadapkan di Mahkamah Majistret Tawau, Sabah, hari ini, atas tuduhan membunuh pemandu e-hailing yang juga bekas...

Lagi Artikel Berkaitan