29.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, December 7, 2022

Rapid Rail kenal pasti punca gangguan komponen elektronik

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PENGENDALI tren Transit Aliran Ringan (LRT) Rapid Rail sedang mengenal pasti punca gangguan kepada komponen elektronik sistem kawalan tren automatik atau ATC pada perkhidmatannya di Laluan Kelana Jaya.

Rapid Rail dalam satu kenyataan berkata, masalah yang sedang berlaku itu adalah sesuatu yang serius dan tidak pernah berlaku sebelum ini.

“Gangguan tersebut mengakibatkan kehilangan signal di antara pusat kawalan dan juga tren sekali gus menyebabkan tren tidak dapat beroperasi secara automatik di antara Stesen LRT Kelana Jaya dan Stesen LRT Ampang Park.

“Pihak Rapid Rail dibantu oleh satu pasukan khas pihak pengilang peralatan asal (OEM) Thales Group dari Toronto, Kanada bagi mencari penyelesaian jangka pendek dan jangka panjang.

“Ini merangkumi ujian-ujian ke atas peranti dan perisian sedia ada,” katanya hari ini.

Kata kenyataan itu, mengambil kira faktor keselamatan penumpang dan masa diambil untuk mengenalpasti punca gangguan dan sesi ujian, perkhidmatan di antara Stesen LRT Kelana Jaya dan Stesen LRT Ampang Park digantung selama tujuh hari bermula pukul 6 pagi tadi.

Baca juga:   Agong berkenan rasmi sambutan Hari Alam Sekitar Negara 2022

“Perkhidmatan LRT Laluan Kelana Jaya akan beroperasi hanya dari Stesen LRT Gombak ke Stesen LRT Damai serta dari Stesen LRT Lembah Subang ke Stesen LRT Putra Heights.

“Dalam pada itu juga, semua perkhidmatan LRT Laluan Kelana Jaya akan menamatkan operasi lebih awal iaitu pada pukul 11 malam bagi memberi lebih masa kepada pasukan kejuruteraan untuk melaksanakan kerja rektifikasi dan baik pulih,”katanya.

Baca juga:   Dua juta belia dapat manfaat ePemula - PM

Tambahnya, pihak Rapid Rail akan berusaha untuk menyelesaikan masalah rumit itu dalam masa tersingkat.

“Perkhidmatan bas perantara percuma akan disediakan bagi menampung penumpang dan mengurangkan kesesakan di stesen yang terjejas.

“Segala kesulitan ekoran kejadian adalah amat dikesali,”katanya.

Ujar kenyataan itu, untuk perkembangan status perkhidmatan terkini serta maklumat lanjut mengenai perkhidmatan bas perantara, sila rujuk kepada saluran media sosial Rapid KL dan juga aplikasi PULSE. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Misi banjir: PDRM terima bot daripada 7-Eleven Malaysia

POLIS Diraja Malaysia (PDRM) menerima sumbangan 30 buah "inflatable boat" daripada Syarikat 7-Eleven Malaysia Sdn. Bhd. untuk kegunaan misi...

Lagi Artikel Berkaitan