24 C
Kuala Lumpur
Thursday, December 1, 2022

Ismail Sabri sedia dipecat asalkan tidak bersama PH

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

NAIB Presiden UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menegaskan bahawa beliau sedia dipecat daripada parti asalkan tidak bersama dengan Pakatan Harapan (PH).

Pendirian Perdana Menteri Caretaker itu didedahkan oleh anak perempuannya, Nina Sabrina yang berkongsi tangkap layar perbualan menerusi satu akaun Whatsapp Ketua-ketua UMNO Bahagian.

Perbualan itu didakwa membabitkan bapanya yang juga Ketua UMNO Bahagian Bera, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman (Pasir Salak) dan Ketua UMNO Bahagian Batu, Datuk Yahaya Mat Ghani @ Abbas.

“Saya sedia dipecat… tetap tidak akan bersama PH,” kata Ismail Sabri yang kemudian dibalas dengan ikon “padu” oleh Tajuddin.

Manakala Yahaya pula menyambutnya dengan kata-kata: “Yes DSIS… Biar kita semua dipecat.”

Tangkap layar yang tular mengenai pendirian Ismail Sabri.

Dalam sidang media hari ini, Pengerusi BN, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dalam satu kenyataan memberi amaran kepada mana-mana ahli Parlimen BN yang memenangi PRU-15 agar tidak menandatangani sebarang akuan bersumpah melainkan atas arahan Majlis Presiden.

Baca juga:   Ada kalanya kita merasa kita keseorangan - Najib

Beliau berkata, mereka yang mengingkaran arahan tersebut akan berdepan digugurkan sebagai ahli parti dan dilucutkan kerusi Parlimen yang dimenangi dalam PRU-15 lalu.

Zahid yang juga Presiden UMNO berkata, tindakan itu selaras dengan undang-undang larangan Ahli Dewan Rakyat bertukar parti seperti yang termaktub di bawah Perkara 49A Perlembagaan Persekutuan.

-EDISI9

Wartawan

Baca juga:   Sarawak masuk Fasa 2 PPN 14 Julai - Ismail Sabri

Terkini

Klip video amaran rusuhan 13 Mei kandungan berbayar – MCMC

TIGA klip video berhubung amaran rusuhan 13 Mei yang dimuatkan di dalam aplikasi TikTok merupakan kandungan berbayar, kata Suruhanjaya...

Lagi Artikel Berkaitan