25.1 C
Kuala Lumpur
Thursday, December 1, 2022

Rujuk polis dulu sebelum keluar notis peringatan kes culik – Radzi

Pihak sekolah secara umumnya turut menerapkan aspek keselamatan murid supaya tidak mendekati orang tidak dikenali.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

PIHAK sekolah perlu merujuk kepada polis terlebih dahulu sebelum mengeluarkan sebarang notis pemakluman atau peringatan mengenai insiden yang dikaitkan dengan kes cubaan menculik murid kerana ia boleh menimbulkan kegusaran awam, kata Menteri Kanan Pendidikan Datuk Dr Radzi Jidin.

Bercakap pada sidang media selepas Majlis Penyerahan Pelaksanaan Projek Pembinaan Kompleks Sekolah Presint 15 di sini hari ini, beliau berkata Kementerian Pendidikan (KPM) mengingatkan Jabatan Pendidikan Negeri dan Pejabat Pendidikan Daerah untuk memberitahu pihak sekolah supaya merujuk pihak polis sebelum mengeluarkan notis berkenaan.

“Kita tak nak notis yang dikeluarkan oleh sekolah nanti menimbulkan kerisauan penduduk. Niat sekolah keluarkan notis memang baik namun kadang-kadang peringatan itu boleh diambil dalam konteks berbeza yang menimbulkan kerisauan tidak berasas,” katanya seperti dilaporkan Bernama.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kewajaran pihak pengurusan sekolah mengeluarkan notis peringatan mengenai kes culik di kawasan persekolahan.

Baca juga:   Tiada unsur radiasi di lokasi penemuan serpihan roket China

Perkara sedemikian didakwa mencetuskan rasa panik dan kebimbangan dalam kalangan ibu bapa, ditambah dengan video tular kononnya berlaku cubaan culik tanpa diperiksa kesahihannya.

Radzi berkata pihak sekolah secara umumnya turut menerapkan aspek keselamatan murid supaya tidak mendekati orang tidak dikenali.

“Penjagaan keselamatan adalah sebahagian daripada perkara yang sentiasa kita buat termasuk keselamatan lalu lintas, sebagai contohnya,” katanya.

Mengenai Kompleks Sekolah Presint 15, pembinaan sekolah rendah dan sekolah menengah di kawasan itu menelan belanja RM121 juta dan dijangka siap pada Ogos 2025.

Baca juga:   Radzi buat 'homework' tak? Tanya Puad Zarkashi
Radzi melawat cadangan rekabentuk pembinaan Sekolah Presint 15 pada Majlis Penyerahan Pelaksanaan Projek Pembinaan Kompleks Sekolah Presint 15 di Putrajaya, hari ini. 

“Ini adalah kompleks pertama untuk penduduk di Presint 15, sebelum ini di Presint 15 tiada sekolah rendah mahupun menengah.

“Dengan pembinaan kompleks ini yang mengandungi 36 bilik darjah bagi sekolah rendah dan 30 (sekolah menengah) ia tentunya akan memberi kemudahan kepada penduduk sekitar,” katanya dan menambah kompleks tersebut berkeluasan 5.9 hektar.

Wartawan

Terkini

Klip video amaran rusuhan 13 Mei kandungan berbayar – MCMC

TIGA klip video berhubung amaran rusuhan 13 Mei yang dimuatkan di dalam aplikasi TikTok merupakan kandungan berbayar, kata Suruhanjaya...

Lagi Artikel Berkaitan