23.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024

Dr Adeeba dilantik Pesuruhjaya Suruhanjaya Global Polis Dadah

Pelantikan berkenaan sekaligus menjadikan beliau rakyat Malaysia pertama memegang jawatan itu.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

PENGERUSI Yayasan AIDS Malaysia (MAF) dan Pengarah Pusat Kecemerlangan Penyelidikan AIDS (CERiA) Universiti Malaya, Profesor Datuk Dr Adeeba Kamarulzaman dilantik oleh Suruhanjaya Global Polisi Dadah sebagai Pesuruhjaya terbaharunya.

Pelantikan berkenaan sekaligus menjadikan beliau rakyat Malaysia pertama memegang jawatan itu.

MAF dalam satu kenyataan memaklumkan Suruhanjaya Global Polisi Dadah telah diwujudkan pada Januari 2011 oleh sekumpulan personaliti dari Amerika Syarikat dan Eropah, termasuk bekas ketua negara dan kerajaan bagi menyokong dasar berkaitan dadah berdasarkan bukti saintifik, hak asasi manusia, kesihatan awam dan keselamatan.

“Objektif utama Suruhanjaya ini adalah untuk mengangkat diskusi tentang pembaharuan polisi dadah yang lebih berperikemanusiaan dan berkesan dan melandaskan sains di peringkat antarabangsa, bagi tujuan mengurangkan kemudaratan akibat tabiat penggunaan dadah selain polisi kawalan yang terlalu keras ke atas individu dan masyarakat.

“Pembaharuan polisi ini juga selari dengan Matlamat Pembangunan Lestari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (SDGs).

“Suruhanjaya ini dipengerusikan oleh bekas Perdana Menteri New Zealand, Helen Clark dan barisan Pesuruhjaya Global yang menganggotai Suruhanjaya ini termasuk Pemenang Hadiah Nobel Jose Ramos-Horta, usahawan ternama, Richard Bronson dan bekas ketua negara yang lain,” katanya hari ini.

Advertisements

Menurut kenyataan itu lagi, di pentas global, Dr Adeeba pernah menyandang sebagai Presiden Persatuan AIDS Antarabangsa (IAS) pertama dari benua Asia , dan Pengerusi Bersama Jawatankuasa Penasihat Strategik serta Penasihat Teknikal HIV di Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

“Kini Dr Adeeba memegang jawatan sebagai Pengerusi Bersama Majlis Sains, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Suruhanjaya Kesihatan dan Hak Asasi Manusia di bawah kelolaan IAS dan LANCET, sebuah jurnal perubatan antarabangsa yang disegani.

“Pada April 2015, beliau dianugerahkan Ijazah Kehormat Undang-undang dari alumni beliau Universiti Monash, Australia sebagai pengiktirafan atas kecemerlang beliau dalam bidang perubatan dan kesihatan awam.

Menurutnya lagi, dalam bidang polisi dadah, Dr Adeeba memainkan peranan penting dalam usaha pemperbaharui polisi dadah negara sehingga membawa kepada pelaksanaan program pengurangan kemudaratan pada 2006 untuk penggunaan dadah secara suntikan dan mencegah jangkitan HIV dalam kalangan individu yang menggunakan dadah, seperti program pertukaran jarum dan picagari dan terapi penyelenggaraan metadon.

Dr Adeeba juga menurut kenyataan berkenaan diberikan pujian oleh suruhanjaya tersebut berikutan komitmen beliau dalam mempertahankan polisi awam yang lebih melindungi hak asasi manusia serta peranan beliau dalam meningkatkan akses kepada rawatan, pencegahan dan jagaan untuk anggota komuniti masyarakat terpinggir di Malaysia. 

-EDISI9

Advertisements

Terkini

BN sedia letak calon di Nenggiri jika PRK diadakan – Zahid

BARISAN Nasional (BN) sedia untuk meletakkan calonnya dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Nenggiri, Kelantan jika...

Lagi Artikel Berkaitan