25 C
Kuala Lumpur
Thursday, December 8, 2022

174 mangsa sindiket tipu kerja luar negara masih terkandas

Sebanyak 224 laporan polis diterima daripada ahli keluarga dan kenalan mangsa yang diperdaya sindiket terbabit.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

SERAMAI 174 mangsa sindiket penipuan pekerjaan di luar negara masih lagi terkandas di negara berkenaan.

Setiausaha Polis Diraja Malaysia (PDRM), Datuk Noorsiah Mohd. Saaduddin berkata, bermula tahun 2021 sehingga hari ini, sebanyak 224 laporan polis diterima daripada ahli keluarga dan kenalan mangsa yang diperdaya sindiket terbabit.

Menurutnya, hasil laporan sindiket penipuan pekerjaan di luar negara yang diterima polis, seramai 110 orang telah selamat dibawa pulang ke Malaysia.

“PDRM akan terus bekerjasama dengan pelbagai agensi terutama Polis ASEAN (ASEANAPOL) dan Polis Antarabangsa (INTERPOL).

“PDRM juga turut terlibat dalam jawatankuasa khas yang diterajui oleh Kementerian Luar Negeri untuk menangani penipuan tawaran kerja luar negara.

“Masyarakat dinasihati supaya lebih berhati-hati terutamanya ketika menerima tawaran-tawaran pekerjaan di luar negara melalui media sosial oleh mana-mana pihak,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Baca juga:   Macam medan perang, kereta hancur meletup dipanah petir

Noorsiah turut menasihatkan amat penting untuk semak kesahihan atau ketulenan maklumat majikan dibuat dengan Kementerian Luar Negeri, sebelum terima tawaran kerja di luar negara.

“PDRM mengalukan kerjasama daripada masyarakat untuk melaporkan sebarang maklumat mengenai kegiatan jenayah sindiket penipuan pekerjaan agar tindakan lanjut diambil,” katanya.

Terdahulu, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, kerajaan akan memastikan rakyat Malaysia yang menjadi mangsa sindiket dibawa pulang dengan selamat dan usaha sedang dilaksana melalui saluran yang ada bagi tujuan tersebut.

Menurut beliau, kerajaan amat prihatin dan mengambil serius mengenai nasib rakyat yang terkandas di Kemboja, Laos, Myanmar dan Thailand susulan menjadi mangsa sindiket terbabit.

Baca juga:   Suami isteri makan dikedai tanpa dua dos vaksin, ditahan

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Usaha menteri mahu tangani kandungan bersifat provokatif dipuji

FORUM Kandungan Komunikasi dan Multimedia Malaysia (Forum Kandungan) memuji hasrat Menteri Komunikasi Digital Ahmad Fahmi Mohamed Fadzil yang mahu kandungan...

Lagi Artikel Berkaitan