24 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 10, 2022

PRU15 akan diadakan jika terdapat tarik sokongan – Ismail Sabri

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KERAJAAN sentiasa bersedia menghadapi kemungkinan untuk mengadakan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) dalam masa terdekat sekiranya terdapat pihak menarik sokongan terhadap kerajaan.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata PRU-15 perlu diadakan jika perkara itu berlaku bagi memilih kerajaan yang baharu.

“Kalau ada pihak yang menarik sokongan dan kerajaan tumbang, maka pilihan raya perlu diadakan selepas itu.

“Kerajaan sentiasa bersedia menghadapi pilihan raya dalam apa juga keadaan.

“Kalau kita masih kekal, kita pertimbangkan tarikh pilihan raya mengikut kesesuaian dan saya sudah sebutkan pilihan raya akan tetap diadakan,” katanya seperti dilaporkan Berita Harian.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA) 2022, di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS), hari ini.

Terdahulu, media melaporkan PN berkemungkinan menarik diri daripada kerajaan sebagai protes terhadap keengganan Perdana Menteri untuk memenuhi perjanjian bagi melantik Timbalan Perdana Menteri daripada Bersatu.

Baca juga:   Speaker bincang dengan PM tarikh pembukaan Parlimen ke-15

Menjelaskan mengenainya, Ismail Sabri berkata, beliau difahamkan penarikan sokongan PN itu tidak dikeluarkan secara rasmi dan kenyataan berkenaan hanya dibuat oleh satu dua orang saja.

“Saya pun dengar macam tu saja, ada ahli parti itu yang menyatakan perkara itu tidak dibawa ke dalam mesyuarat parti pun.

“Dari segi tindakan kita tunggu dulu keputusan rasmi parti berkenaan,” katanya.

Bagaimanapun, Ismail Sabri menegaskan dalam negara demokrasi mana-mana parti politik boleh membuat keputusan sendiri.

Baca juga:   Permohonan undi pos Parlimen Padang Serai telah dibuka

“Apa yang penting, (penarikan sokongan) kesannya kita terpaksa hadapi pilihan raya. Kalau semua bersedia, maka kita tiada pilihan untuk mengadakan pilihan raya,” katanya. -BERNAMA

Wartawan

Terkini

Ahmad Maslan, Steven Sim antara 27 dilantik Timbalan Menteri

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengumumkan Ahli Parlimen Pontian, Datuk Seri Ahmad Maslan dan Ahli Parlimen...

Lagi Artikel Berkaitan