28.2 C
Kuala Lumpur
Thursday, April 18, 2024

PDRM tahan 15 individu terlibat seleweng minyak diesel subsidi

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

POLIS Diraja Malaysia (PDRM) menahan seramai 15 individu termasuk dua warga asing di beberapa kawasan di sekitar Selangor kerana disyaki terlibat dalam aktiviti penyelewengan minyak diesel bersubsidi pada 9 dan 11 Ogos lepas.

Ketua Pegawai Penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Selangor, Mohd Khairi Jamaludin berkata, kesemua mereka ditahan di Semenyih, Kota Damansara, Kapar dan Puchong dan kes tersebut diserahkan kepada pihaknya untuk tindakan selanjutnya.

“Anggaran nilai rampasan melebihi RM500,000 antaranya melibatkan sembilan buah lori yang disyaki digunakan untuk tujuan penyelewengan dan 33,000 liter dipercayai minyak diesel,”katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata, bekalan diesel dipercayai diperoleh dari stesen-stesen minyak yang berdekatan dan KPDNHEP Selangor akan menjalankan siasatan terperinci bagi mengambil tindakan ke atas mana-mana stesen minyak yang bersubahat dengan sindiket yang terlibat.

Mohd Khairi berkata, kes disiasat di bawah Akta Kawalan Bekalan 1961 dan siasatan lanjut akan dibuat bagi mengesan mana-mana pihak lain yang terlibat dalam aktiviti penyelewengan tersebut. – BERNAMA

Terkini

Piala Asia B23: Harimau Muda gagal jinakkan Uzbekistan

HASRAT skuad Harimau Muda negara untuk meraih sekurang-kurangnya satu mata daripada juara edisi 2018, Uzbekistan gagal apabila ditundukkan 0-2...

Lagi Artikel Berkaitan