32.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, June 18, 2024

Memorandum Kabinet RUU 355 diedar bagi maklum balas agensi

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

JABATAN Kemajuan Islam (JAKIM) sedang menyediakan memorandum Jemaah Menteri mengenai cadangan dasar penggubalan Rang Undang-Undang (RUU) Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (RUU 355) untuk diedarkan kepada agensi berkaitan.

Dalam jawapan lisan di Dewan Negara, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Idris Ahmad berkata, memorandum itu untuk mendapatkan ulasan agensi berkenaan secara dasar bagi meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah).

Katanya, tindakan selanjutnya akan diambil setelah ulasan daripada agensi berkaitan diperoleh.

“Kerajaan dalam proses menggubal RUU 355 bagi meningkatkan bidang kuasa jenayah Mahkamah Syariah,” katanya lapor BH Online.

Beliau menjawab soalan Fadhlina Sidek yang mahu mengetahui langkah dan tindakan yang diambil untuk memperkukuh dan meningkatkan martabat Mahkamah Syariah khususnya dalam bidang kuasa jenayah syariah.

Advertisements

Idris berkata, kerajaan sentiasa mengambil berat status dan kedudukan Mahkamah Syariah di negara ini dan sebarang usaha memperkasakannya sedang dan masih dilakukan secara berterusan.

Katanya, antara usaha kerajaan melalui pemerkasaan undang-undang, peningkatan kompetensi pegawai, pembangunan prasarana mahkamah, pewujudan hierarki baru mahkamah dan peningkatan sistem penyampaian perkhidmatan.

“Pada Jun lalu, kerajaan sudah menubuhkan semula Jawatankuasa Memperkasakan Mahkamah Syariah (JKMMS) bagi meningkatkan status dan kedudukan Mahkamah Syariah secara holistik selaras dengan kedudukan Islam dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Jawatankuasa ini akan melihat aspek penggubalan, penyemakan, pindaan dan penambahbaikan undang-undang Syariah; pengurusan dan penstrukturan semula Mahkamah Syariah.

“Turut dilihat pengurusan dan penstrukturan semula Jabatan Kehakiman Syariah; latihan Hakim dan Pegawai Syariah; sistem pendidikan undang-undang Syariah dan penambahbaikan perkara yang berhubungan dengan hal ehwal pendakwaan syariah, penguatkuasaan syariah dan peguam Syarie,” katanya.

Advertisements

Terkini

Chery buka kilang pemasangan pertama di Shah Alam

PENGELUAR kenderaan dari China, Chery telah memenuhi komitmennya untuk melabur RM1 bilion di negara ini apabila membuka kilang pemasangan...

Lagi Artikel Berkaitan