28.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, November 26, 2022

MASA teruskan Program Felo, libatkan pakar, kumpulan penyelidik

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

INSTITUT Masa Depan Malaysia (MASA) akan meneruskan Program Felo MASA pada tahun ini bagi membolehkan MASA mengoptimumkan nasihat dan kepakaran secara langsung dalam pelbagai bidang penyelidikan melalui siri kuliah, perbincangan kumpulan fokus (FGD), bengkel dan penyediaan modul.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Azril Mohd Amin berkata, program yang diperkenalkan pada 2021 selepas mendapat kelulusan daripada Lembaga Pemegang Amanah (BoT) itu akan memperkenalkan Ahli Bersekutu sebagai salah satu pecahan di bawah program untuk memberi peluang kepada individu yang terdiri daripada pensyarah universiti terkemuka, ketua pertubuhan bukan kerajaan, pemimpin belia, selebriti dan wakil media untuk menyumbang idea dan tenaga mereka dalam aktiviti penyelidikan dan pembangunan komuniti.

“Semua ahli yang dilantik berpengalaman luas dalam bidang masing-masing sama ada aspek ekonomi, sosial, politik atau pembangunan lestari, yang sudah pasti akan membantu MASA dalam menyediakan input cadangan dasar bagi membantu Majlis Pemulihan Negara (MPN) merangka Pelan Pemulihan Negara (PPN) 2.0 dan melaksanakan aspirasi WKB2030.

“Melalui program ini juga, bidang-bidang tumpuan penyelidikan lain MASA seperti
Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) dan sosiobudaya dapat dimantapkan sesuai dengan hasrat dan matlamat MASA untuk menjadi antara badan pemikir bebas yang disegani dan menghasilkan penyelidikan bermutu tinggi, “katanya menerusi kenyataan hari ini.

Beliau berkata, antara Felo Kehormat dan Felo yang dilantik ialah Prof. Ulung Dato’ Dr Rajah
Rasiah, Profesor Ulung Ekonomi, Institut Asia Eropah, Universiti Malaya (UM); Prof. Emeritus Tan Sri Dato’ Dr. Dzulkifli Abdul Razak, Rektor, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM); Profesor Emeritus Datuk Dr. Teo Kok Seong, Felo Penyelidik Kanan, Institut Kajian Etnik (KITA), Universiti Kebangsaan Malaysia
(UKM); Profesor Datuk Seri Dr. Awang Sariyan, Pengerusi Lembaga Pengelola, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP).

Baca juga:   Agong zahir harapan Malaysia pelajari teknologi TAI
Baca juga:   Pengerusi MyWatch dapat peluang terakhir rayu hukuman

“Selain itu, Profesor Datuk Dr. Azizan Baharuddin, Pengarah, Pusat Dialog Peradaban, UM; Datuk Dr. Habibah Abdul Rahim, Ahli MPN
merangkap Profesor Adjung Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Teknologi Malaysia (UTM); Prof. Dr. Fatimah Kari, Profesor Kehormat Pusat Kajian Kemiskinan dan Pembangunan (CPDS), UM dan Dr. Shankaran Nambiar, Felo Penyelidik Kanan, Malaysian Institute of Economic Research (MIER).

“Ahli Bersekutu yang dilantik pula dalam kalangan pemimpin muda seperti Sharifah Norizah Syed Ahamad Kabeer, Ketua Pegawai Eksekutif, ASEAN Youth Network (AYN) dan Siti Aishah Hassan Hasri, Pengasas, SPOT Community Project Malaysia, di samping personaliti media popular iaitu Ketua Pengarang Astro Awani, Ashwad Ismail dan pengacara Radio Televisyen Malaysia (RTM), Mohd Ismail Adnan,”katanya.

Beliau berkata, selari dengan aspirasi Institut Masa Depan Malaysia (MASA) untuk menjadi badan pemikir bebas yang mengangkat idea dan analisis dasar negara berpandukan nilai
kemakmuran bersama, MASA amat menghargai sokongan dan dukungan para cendekiawan, penggubal dasar dan pemain industri sebagai penyumbang penting ke arah pembangunan sosioekonomi Malaysia dalam konteks Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB2030).

Katanya, kemakmuran bersama merupakan iltizam Kerajaan untuk membangunkan negara secara mampan, seiring dengan pengagihan ekonomi yang adil, saksama dan inklusif di semua peringkat kumpulan pendapatan, etnik dan rantaian bekalan.

“Wawasan ini menyasarkan peningkatan kemakmuran negara dan pengukuhan kestabilan politik ke tahap baharu, selain memastikan rakyat bersatu-padu tanpa
prejudis dalam meraikan kepelbagaian kaum dan budaya sebagai asas penyatuan negara bangsa.

Baca juga:   Bajet 2023: MASA syor fokus konsolidasi fiskal, perkukuh PMKS
Baca juga:   Enam pelajar, tujuh guru positif Covid-19

“MASA merakamkan ucapan terima kasih dan syabas kepada semua Felo Kehormat, Felo dan Ahli Bersekutu yang telah dilantik.

“Semoga pelantikan mereka dapat membantu MASA dalam menjalankan fungsinya dan mempromosikan nilai kemakmuran bersama, “katanya.

Senarai penuh Felo Kehormat, Felo dan Ahli Bersekutu boleh dilayari di laman web Institut Masa Depan Malaysia (MASA) di alamat institutmasa.com.-Edisi 9

Wartawan

Terkini

Pasca PRU15: Tun M berbesar hati pengundi terus beri sokongan

BEKAS Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad memaklumkan beliau amat berbesar hati dengan kesemua 4,566 pengundi yang menyokongnya pada...

Lagi Artikel Berkaitan