28.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, January 28, 2023

‘King of Sado’ dikorbankan, beri manfaat 1,000 asnaf

Gemuk yang berbaka Charolais itu sebelum ini telah dinobatkan sebagai King of Sado 2022 dalam Himpunan Lembu Sado Pantai Timur 2022 yang diadakan awal bulan ini.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

LEMBU ‘tersado’ di Malaysia seberat 1.2 tan yang dinamakan ‘Gemuk’ dipilih untuk ibadah korban kerana merupakan lembu yang terbaik.

Ketua Pegawai Eksekutif Ikhlas, Ikhlas Kamarudin berkata, Gemuk yang dianggarkan mempunyai nilai pasaran melebihi RM30,000 itu merupakan haiwan kesayangan seorang kanak-kanak perempuan.

Beliau berkata Gemuk dibesarkan oleh seorang penternak bernama Muhammad Bakri Bukhari dari Bera, Pahang iaitu seorang pelanggan pakej umrah yang ditawarkan Ikhlas Sdn Bhd yang telah menunaikan ibadah suci itu pada Mac lepas.

“Semasa Gemuk diambil Muhammad Bakri, beratnya hanyalah 600 kilogram (kg) dan beliau telah menjaga Gemuk selama empat tahun sehinggalah menjadi seberat 1.2 tan. Jadi boleh dikatakan Encik Bakri adalah seorang penggembala terbaik di Malaysia.

Baca juga:   Kuala Lumpur rekod peratusan pengisian katil ICU tertinggi

“Sebab apa kami pilihnya untuk ibadah korban tahun ini kerana Gemuk adalah lembu yang terbaik. Ibadah korban bukan sekadar memberi tetapi memberi yang terbaik,” katanya seperti dilaporkan Bernama selepas ibadah korban di Masjid Ikhlasiah, Pantai Dalam di Kuala Lumpur, hari ini.

Ikhlas juga menceritakan bagaimana anak perempuan Muhammad Bakri bersedih apabila diberitahu oleh ayahnya bahawa Gemuk akan dijual untuk dikorbankan setelah mendapat gelaran King of Sado.

“Anak perempuan dia banyak jaga lembu dengan bapanya. Dia banyak membantu untuk basuh dan memberi makan. Jadi apabila dia dapat tahu lembu ini akan dijual, dia merajuk dengan bapanya.

Baca juga:   Korban terbaik di tempat sendiri - Ustaz Hafeez Firdaus

“Tetapi, bapanya sudah menjelaskan bahawa Gemuk dipilih oleh Allah S.W.T untuk kebaikan orang ramai, dan sekarang anak dia sudah faham dan tidak bersedih lagi,” katanya.

Gemuk yang berbaka Charolais itu sebelum ini telah dinobatkan sebagai King of Sado 2022 dalam Himpunan Lembu Sado Pantai Timur 2022 yang diadakan awal bulan ini.

Gemuk disumbangkan oleh seorang individu melalui Ikhlas Sdn Bhd, sebuah platform gaya hidup Islam digital kepada Masjid Ikhlasiah bagi memanfaatkan 1,000 asnaf yang berada dalam kariah di sini.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Dibuang dalam tempoh 1 hari, proses pecat tak betul – Khairy

BEKAS Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin mendakwa keputusan pemecatannya sebagai ahli UMNO tidak dilakukan dengan proses yang betul. Ujar Khairy, beliau tidak...

Lagi Artikel Berkaitan