26.2 C
Kuala Lumpur
Tuesday, February 7, 2023

Kastam rampas 3,370kg daun ketum dalam lori dua tan

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SEBANYAK 3,370 kilogram daun ketum bernilai RM33,700 dirampas dari sebuah lori dua tan di Lebuh Raya Timur-Barat, Kampung Batu Melintang, Jeli itu dipercayai dari Perak menuju ke Rantau Panjang semalam.

Jabatan Kastam Diraja Malaysia Kelantan sebelum itu mengekori lori berkenaan sejauh 50 kilometer sebelum menahan pada pukul 4.30 pagi.

Pengarah Kastam negeri, Mohd Nasir Deraman berkata, pemeriksaan di dalam lori mendapati jeriji yang diubah suai dipasang bagi mengaburi mata pihak penguat kuasa.

“Siasatan lanjut mendapati sebanyak 337 bungkus daun ketum memenuhi lori dua tan itu,” katanya kepada pemberita di Jabatan Kastam Padang Bongor, Kota Bharu, hari ini, lapor Sinar Harian.

Hadir sama, Timbalan Pengarah Kastam Negeri (Penguatkuasaan dan Pematuhan), Aladi Riping dan Timbalan Pengarah Kastam Negeri (Perkastaman dan CDN), Koh Joo Kai.

Mohd. Nasir memberitahu, pegawai kastam turut menahan seorang pemandu lori berusia lingkungan 40-an bagi membantu siasatan.

Baca juga:   Pemandu lori kena tembak anggota kastam rupanya penjenayah

Katanya, modus operandi yang digunakan ialah mengangkut daun ketum dari negeri di utara itu sebelum diedar kepada pelanggan tempatan.

Tambahnya, Kastam Kelantan turut melaksanakan dua serbuan di Machang dan Pengkalan Chepa masing-masing pada 15 Mei dan 1 Jun lalu.

Wartawan

Terkini

Elemen amanah, keyakinan perlu diterap dalam pasukan

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan kepada jemaah menteri dan penjawat awam untuk bekerja sebagai satu pasukan yang...

Lagi Artikel Berkaitan