30.5 C
Kuala Lumpur
Wednesday, October 5, 2022

Warga emas diperdaya ‘anggota polis’ hampir RM700,000

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SEORANG warga emas kerugian kerugian hampir RM700,000 apabila diperdaya seorang lelaki yang menyamar sebagai anggota polis dari Sabah.

Mangsa yang merupakan kerani wanita sebuah syarikat kontraktor menerima satu pangggilan ‘polis’ pada pukul 8.45 pagi, 15 Mei lalu.

Ketua Polis Daerah Taiping, Asisten Komisioner Osman Mamat berkata, mangsa, 77, menerima panggilan daripada lelaki yang memperkenalkan diri sebagai seorang anggota polis bernama Ah Seng yang mendakwa bertugas di Sabah.

“Dalam perbualan itu, suspek memaklumkan bahawa kad pengenalan milik mangsa digunakan dalam satu kes penipuan.

“Menerusi perbualan tersebut juga, suspek menggertak mangsa dengan mengatakan mangsa akan dimasukkan ke penjara atas kesalahan itu.

“Susulan itu, suspek menawarkan diri untuk menyelesaikan perkara itu dan mengarahkan mangsa untuk membayar wang sebanyak RM600,000 hingga RM700,000.,” katanya memetik laporan Harian Metro, hari ini.

Baca juga:   Kes aktif terus menurun, 258 kematian semalam

Katanya, akibat terlalu takut akan dipenjarakan, mangsa bersetuju dengan apa yang dipinta oleh suspek dengan membuat deposit cek sebanyak dua kali di sebuah bank di Taiping.

Menurutnya, deposit cek pertama berjumlah sebanyak RM320,000 dan kali kedua, sebanyak RM350,000.

Osman berkata, suspek turut mengarahkan supaya memberitahu bank bahawa deposit itu bertujuan untuk membeli rumah supaya pihak bank tidak mempertikaikannya.

Tambahnya, menyedari dirinya ditipu, mangsa datang ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Taiping semalam.

“Siasatan masih dijalankan dan kes disiasat di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan,” katanya.

Baca juga:   Warga emas 'nyanyuk' pandu lawan arus disaman

Wartawan

Terkini

Bantuan Musim Tengkujuh pekebun kecil Risda ditambah baik

KABINET bersetuju meluluskan Penambahbaikan skim Bantuan Musim Tengkujuh (BMT) untuk pekebun kecil getah Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah...

Lagi Artikel Berkaitan