31.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, September 27, 2022

Nelayan jatuh bot ditemui lemas

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SEORANG nelayan ditemui maut selepas dilaporkan terjatuh dari bot semasa memukat ikan di perairan Pulau Jerejak, Pulau Pinang semalam.

Pengarah Maritim Negeri, Kepten Maritim Abd Razak Mohamed berkata, mayat mangsa yang dikenali sebagai Rajendran, 56, dijumpai dalam keadaan terapung kira-kira pukul 3.15 petang.

Menurutnya, Maritim Malaysia (APMM) telah menerima panggilan telefon dari Maritime Rescue Sub Centre (MRSC) Langkawi melalui MERS 999 berhubung kejadian seorang nelayan terjatuh dari bot dan disyaki lemas semasa memukat ikan bersama rakan.

“Sebaik menerima laporan, bot KILAT 26 diatur gerak ke lokasi kejadian bagi melaksanakan mencari dan menyelamat (CARILAMAT) dan mangsa ditemui terapung berhampiran bot yang dinaiki bersama rakannya,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini, lapor Kosmo!.

Beliau memberitahu, rakan mangsa, Murugan yang juga saksi kejadian memaklumkan Rajendran terjatuh ke dalam laut selepas kakinya terbelit pada pukat.

Baca juga:   Mayat pelatih AMD ditemui 9 kilometer dari lokasi lemas

”Mayat mangsa kemudiannya dibawa ke jeti Polis Marin Batu Uban dan diserahkan kepada Pegawai Penyiasat Balai Polis Perai sebelum dihantar ke Hospital Seberang Jaya oleh pasukan St John Ambulans,” ujarnya.

Terkini

Solat jenazah ghaib buat Almarhum Sheikh Yusuf al-Qaradawi

JABATAN Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) akan mengadakan Solat Jenazah Ghaib buat Almarhum Prof. Dr. Syeikh Yusuf Abdullah al-Qaradawi di...

Lagi Artikel Berkaitan