30.5 C
Kuala Lumpur
Wednesday, May 18, 2022

Sektor pelancongan kekurangan 15,000 hingga 20,000 pekerja

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

SEKTOR pelancongan negara kini berhadapan kekurangan kira-kira 15,000 hingga 20,000 orang pekerja.

Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Nancy Shukri berkata, anggaran tersebut diperoleh daripada data persatuan-persatuan pelancongan tempatan dan masalah itu bukan hanya dihadapi oleh sektor itu malah melibatkan keseluruhan industri lain dalam negara.

Menurutnya, kerajaan kini sedang berusaha menangani isu tersebut termasuk dengan membawa masuk pekerja dari luar negara.

“Secara rasmi, kementerian saya telah mengemukakan perkara ini (masalah kekurangan pekerja) kepada Kabinet dan kerajaan sebenarnya sudah luluskan untuk membawa pekerja dari luar negara.

“Cuma buat masa ini perkara itu baru diluluskan dan harus melalui beberapa proses, kita perlu tunggu,” katanya kepada pemberita semasa menghadiri Majlis Ramah Mesra bersama penggiat industri pelancongan di Kuching, Sarawak, hari ini.

Beliau berkata, majikan disaran supaya mengambil pekerja tempatan, selain menjangkakan masalah tersebut dapat diselesaikan dalam satu ke dua bulan lagi terutama apabila negara kini sudah memasuki fasa peralihan ke endemik.

Baca juga:   Banjir: Semua gajah di pusat konservasi di Pahang selamat

Sementara itu, katanya, bilangan pelancong yang memasuki negara setakat ini telah mencecah lebih 500,000 orang dan beliau yakin angka itu akan terus meningkat sehingga hujung tahun ini.

-EDISI9

Terkini

Hantaran “lawak” IPD puji orang Kemaman bantu tangkap tokan

TAMPIL dengan hantaran media sosial secara bersahaja dan menghiburkan, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kemaman memuji tindakan orang awam...

Lagi Artikel Berkaitan