25 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 4, 2022

Iringi anak MP: Anggota trafik buat tanpa arahan rasmi

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

DUA anggota trafik yang terbabit mengiringi orang awam dipercayai anak seorang Ahli Parlimen di Jalan Bukit Gambir, Pulau Pinang Sabtu lalu, ditempatkan di bahagian pentadbiran sementara menunggu siasatan terperinci selepas kertas siasatan dibuka.

Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, siasatan dalaman mendapati tiada arahan rasmi atau tidak rasmi dikeluarkan pimpinan Polis Diraja Malaysia (PDRM) Kontinjen Pulau Pinang bagi tugasan mengiringi individu berkenaan pada hari terbabit.

Menurutnya, prosedur operasi standard (SOP) Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan trafik Nombor 11 (Prosedur atur gerak dan membuka laluan trafik) menyatakan, proses kelulusan permohonan secara rasmi kepada jabatan perlu dilakukan dalam masa tujuh hari waktu bekerja kecuali kecemasan.

“Pegawai bertanggung jawab perlu menilai permohonan itu bagi membuat keputusan sebelum rekod kelulusan permohonan dicatat dalam buku daftar dan buku perharian.

Baca juga:   49,851 peserta Program RTW PERKESO telah berjaya dibantu

“PDRM memandang serius kesalahan melaksanakan tugas tanpa arahan rasmi sama ada daripada pegawai kanan atau penyelia tugasan,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Pulau Pinang, hari ini.

Ujar Mohd Shuhaily lagi, pihaknya tidak akan berkompromi dengan mana-mana pegawai yang terbabit dengan salah laku dan bertentangan dengan SOP ditetapkan.

Menurutnya, individu berusia 20-an yang terbabit dalam video berkenaan sudah dihubungi bagi memberi keterangan.

“Kita minta beliau tampil memberi keterangan lanjut kerana ia boleh disiasat mengikut Seksyen 233 Akta KMM (Akta Komunikasi dan Multimedia 1998) atau ada elemen bagi menjatuhkan maruah PDRM atau sebaliknya.

Baca juga:   Lelaki ditahan bantu siasatan kes tembak polis bantuan

“Individu itu sudah dihubungi dan dia akan beri kerjasama yang sebaiknya,” katanya.

Klip rakaman dua anggota trafik mengiringi orang awam di Jalan Bukit Gambir, di sini, tular sejak kelmarin.

Rakaman video berdurasi 20 saat yang dimuat naik pemilik akaun anwarazeez itu memaparkan seorang lelaki memandu kenderaan dengan diiringi dua anggota trafik menunggang motosikal polis.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Status warganegara anak ibu rakyat Malaysia fokus Azalina

STATUS kewarganegaraan kanak-kanak yang dilahirkan di luar negara oleh ibu-ibu warganegara Malaysia antara tumpuan diberikan oleh Datuk Seri Azalina...

Lagi Artikel Berkaitan