31.4 C
Kuala Lumpur
Friday, July 1, 2022

Pelantikan Tajuddin dipersetujui Indonesia – PM

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PELANTIKAN Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman sebagai Duta Besar Malaysia ke Indonesia telah mendapat persetujuan daripada Presiden negara itu, Joko Widodo (Jokowi), kata Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Menurutnyai, Ahli Parlimen Pasir Salak itu juga telah mendapat surat persetujuan daripada Jokowi.

“Dia (Tajuddin) orang politik lama dan berpengalaman, kita tunggulah dia menjalankan tugas,” katanya, lapor Astro Awani.

Perdana Menteri berkata demikian ketika ditemui selepas menghadiri Majlis Sambutan Aidilfitri Perdana Menteri Bersama Warga Jabatan Perdana Menteri 2022 di Putrajaya hari ini.

Beliau mengulas kritikan terhadap pelantikan Tajuddin bagi menggantikan diplomat Datuk Zainal Abidin Bakar yang dilantik pada 2018 di bawah pentadbiran Pakatan Harapan (PH).

Mengenai kritikan daripada pelbagai pihak, kata Ismail Sabri, sesiapa sahaja berhak melakukannya.

“Sesiapa pun yang dilantik, bukan semua orang puas hati,” katanya.

Baca juga:   Melaka Sentral dibangun semula dengan kos RM3.5 bilion

Pelantikan Tajuddin yang juga veteran UMNO dikritik kerana mengambil alih peranan yang sepatutnya digalas oleh diplomat.

Bagaimanapun, Tajuddin bukan ahli politik pertama dihantar berkhidmat sebagai Duta Besar ke Indonesia kerana sebelum ini, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim yang juga seorang ahli politik pernah dilantik sebagai Duta Besar ke negara itu.

Zahrain dilantik semasa pemerintahan kerajaan Barisan Nasional.

Tajuddin yang berusia 74 tahun, pernah menyertai delegasi rasmi ketika lawatan kerja Ismail Sabri ke Indonesia bertemu Presiden Jokowi pada November lalu.

Baca juga:   Anang, Ashanty hampir jadi mangsa penipuan 'Sultan Jember'

Terkini

Rakyat pulang ke tanah air tidak perlu isi pas pengembara

RAKYAT Malaysia yang pulang ke negara ini tidak lagi perlu mengisi dan melengkapkan ciri-ciri Pas Pengembara dalam aplikasi MySejahtera...

Lagi Artikel Berkaitan