24.9 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 8, 2023

Wanita dituduh tipu rakan tawar pelaburan emas tak wujud

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

SEORANG pembantu perawatan kesihatan Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kota Bahru hari ini, atas 16 pertuduhan menipu rakannya sehingga mengalami kerugian sebanyak RM61,050 dengan menawarkan pelaburan emas yang tidak wujud, hujung tahun lalu.

Tertuduh, Nurfatin Natasha Abdullah, 28, bagaimanapun mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan terhadapnya dibacakan oleh jurubahasa di hadapan Hakim Ahmad Bazli Bahruddin.

Mengikut kesemua pertuduhan, Nurfatin Natasha didakwa menipu rakan sekerjanya, Aida Masirah Mohd. Salleh, 51, dengan cara memperdayakan wanita itu melalui tawaran pelaburan emas yang tidak wujud.

Tertuduh didakwa dengan curang mendorong mangsa untuk membuat transaksi pemindahan wang berjumlah antara RM500 hingga RM20,000 ke dua akaun bank miliknya.

Kesalahan itu dilakukan oleh Nurfatin Natasha di HUSM, Kubang Kerian di sini dalam tempoh 25 November 2021 sehingga 21 Disember 2021.

Baca juga:   Belanjawan lulus : UMNO,BN ‘musnahkan’ impian Tun M, Ku Li, PH

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan (Akta 574) yang memperuntukan hukuman penjara minimum setahun dan tidak lebih 10 tahun, sebat dan boleh dikenakan denda jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Nurul Hanini Wan Ahmad Shukry manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Terdahulu, Nurul Hanini tidak menawarkan sebarang jaminan kepada tertuduh kerana wanita itu melakukan kesalahan yang melibatkan kes penipuan.

Nurfatin Natasha dalam rayuannya memohon satu ikat jamin yang rendah diberikan kepadanya atas 16 pertuduhan itu.

Baca juga:   Nadma sangkal dakwaan Empangan Kenyir akan pecah

Mahkamah membenarkan jaminan sebanyak RM16,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 18 Mei depan untuk sebutan semula kes.

Tertuduh membayar jumlah ikat jamin yang ditetapkan oleh mahkamah.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Tok Mat menghadap Sultan Brunei, jemput Baginda ke LIMA’23

SULTAN Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah berkenan menerima sembah menghadap Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamad Hasan dalam satu lawatan rasmi...

Lagi Artikel Berkaitan