25.9 C
Kuala Lumpur
Tuesday, December 6, 2022

MARA Liner perkenal sistem tambang tanpa tunai luar bandar

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

SEIRING perkembangan teknologi digital, perkhidmatan bas henti-henti MARA Liner di luar bandar akan mula menggunakan sistem tambang tanpa tunai.

Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, sistem itu akan mula dilaksana secara berperingkat mulai bulan depan membabitkan 79 laluan bas henti-henti MARA Liner di seluruh negara.

“Sistem cashless MARA Liner ini dapat menambah baik dan memudahkan para pengguna dan penumpang bas henti-henti membuat pembayaran tanpa tunai yang lebih efektif dan juga mengikut arus peredaran masa.

“Sistem ini secara langsung menyokong saranan kerajaan dalam menggalakkan amalan e-cash di seluruh negara,” katanya dalam satu kenyataan kepada media hari ini.

Terdahulu, Mahdzir merasmikan gimik pelancaran Sistem Tambang Tanpa Tunai MARA Liner sempena Program Gerak Usahawan Belia dan Karnival Institusi Pendidikan MARA (IPMA) Negeri Johor di Kolej Kemahiran Tinggi MARA (KKTM) Sri Gading, Batu Pahat, Johor. 

Mahdzir Khalid melancarkan Sistem Tambang Tanpa Tunai MARA Liner sempena Program Gerak Usahawan Belia dan Karnival Institusi Pendidikan MARA (IPMA) Negeri Johor di Kolej Kemahiran Tinggi MARA (KKTM) Sri Gading, Batu Pahat, Johor.  – Kredit: KPLB

Tambah Mahdzir, sistem bayaran tanpa tunai bas henti-henti MARA Liner adalah hasil kolaborasi di antara Professional Science Technologies Sdn Bhd, Coherent Plus dan Visa/MasterCard/Debit. 

Baca juga:   Mahdzir seru ahli UMNO rapatkan saf hadapi PRU-15

“Sistem itu akan memudahkan pengguna bas henti-henti MARA Liner membeli tiket perjalanan tanpa menggunakan wang tunai dan menggunakan kad visa, master, debit, Touch n Go dan e-Wallet.

“Bagaimanapun bagi mengelakkan kesukaran kepada pengguna yang belum menggunakan sistem tanpa tunai, pembelian tiket secara tunai masih boleh dibuat. 

Baca juga:   Nilai dagangan sektor agrikomoditi RM88.3 bilion

Menurut beliau, sistem e-Wallet yang dibekalkan itu mempunyai ciri-ciri moden di mana QR code akan digunakan untuk membuat bayaran melalui imbasan kod QR.

Pengguna juga jelas Mahdzir, boleh menambah nilai melalui aplikasi mudah alih MARA Liner. 

“Pengenalan sistem bayaran tanpa tunai itu telah dilaksana secara percubaan selama sebulan di beberapa laluan bas di Kuala Nerang, Alor Setar dan Melaka.

Penggunaan sistem itu menurut Mahdzir, akan meningkatkan kutipan tiket dan mengelakkan ketirisan.

“Sejumlah 125 buah bas henti-henti MARA Liner akan dipasang peranti bagi menyokong penggunaan sistem bayaran tambang tanpa tunai itu.

Mengenai Program Gerak Usahawan Belia dan Karnival IPMA, Mahdzir berkata penganjurannya diharap memberi manfaat kepada penduduk tempatan terutama golongan belia untuk menyambung pelajaran atau melibatkan diri dalam bidang keusahawanan.

Pada majlis sama, Mahdzir menyerahkan geran Kemudahan Program Pensijilan dan Pendigitalan serta Skim Pembiayaan Perniagaan MARA bernilai lebih RM384 ribu kepada lapan usahawan MARA.

Turut disampaikan, Surat Tawaran Penyewaan Premis Perniagaan MARA kepada 2 orang bakal penyewa.

Manakala 70 pelajar dari keluarga B40 menerima sumbangan Bantuan Cermin Mata, Alat Peranti PDPR dan Bantuan Persekolahan Pelajar sumbangan Yayasan Pelajaran MARA (YPM).

Majlis turut dihadiri Ketua Setiausaha KPLB, Datuk Ramlan Harun dan Ketua Pengarah MARA, Datuk Azhar Abdul Manaf.

Baca juga:   RM4.45 juta disalurkan buat inap desa di Pulau Pinang

-EDISI9

Wartawan

Terkini

2 individu ditangkap gaduh guna rantai besi, parang depan kilang

DUA individu ditangkap polis semalam membabitkan kes pergaduhan dua kumpulan di hadapan sebuah kilang makanan laut di Sepanggar, Kota...

Lagi Artikel Berkaitan