28.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, September 27, 2022

Desa Lestari lonjak pembangunan komuniti kampung – Mahdzir

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

PROGRAM Desa Lestari dilihat menjadi antara platform terbaik bagi melonjakkan pengupayaan komuniti dalam merancang serta menjayakan pelaksanaan projek pembangunan di kampung.

Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, sejak mula diperkenalkan pada tahun 2013, sebanyak 137 buah kampung di seluruh negara tersenarai dalam program berkenaan di bawah inisiatif Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB).

“Desa Lestari adalah untuk memperkasa aktiviti ekonomi dan keusahawanan penduduk kampung melalui koperasi dengan membuka peluang pekerjaan baharu serta peluang peningkatan pendapatan kepada penduduk.

“Ia secara tidak langsung akan memajukan kampung yang menyertai program ini selain mengubah cara ke arah penggunaan teknologi digital dan kaedah yang lebih moden dan terkini dalam aktiviti ekonomi.

Beliau berkata demikian selepas Majlis Penyerahan Jentera Tani Program Desa Lestari kepada Koperasi Desa Cemerlang Air Melintas Besar, Kepala Batas Berhad hari ini.

Baca juga:   Annuar terkejut poster tuduh beliau pengkhianat beredar di PWTC
Mahdzir ketika menyempurnakan Majlis Penyerahan Jentera Tani Program Desa Lestari kepada Koperasi Desa Cemerlang Air Melintas Besar, Kepala Batas Berhad hari ini.

Jelas Mahdzir, kampung yang terpilih di bawah Program Desa Lestari akan menerima geran peruntukan bantuan pelaksanaan projek-projek ekonomi komuniti yang disalur melalui platform koperasi komuniti.

Menurut beliau lagi, geran bantuan projek meliputi enam sektor utama ekonomi iaitu pertanian, penternakan, pelancongan, perkhidmatan, pembuatan dan peruncitan.

“Di Pulau Pinang misalnya, sebanyak sembilan buah kampung telah menerima geran bantuan di bawah program berkenaan dengan nilai setakat tahun 2020 adalah sebanyak RM7.03 juta.

Baca juga:   KEDA belanja RM6.4 juta santuni 10,350 peserta

“Kampung Air Melintas Besar di Kepala Batas ini pula telah dipilih sebagai salah sebuah kampung Desa Lestari bagi menjalankan projek pertanian dengan jumlah geran yang telah diperuntukkan sebanyak RM752,300.

“Saya berharap lebih banyak lagi kampung-kampung lain berusaha untuk menyertai program Desa Lestari ini dalam usaha membangunkan masyarakat di luar bandar seiring dengan perubahan zaman dan lanskap ekonomi dunia,” kata Mahdzir.

-EDISI9

Terkini

Isytihar BN musuh utama serlah ketidaksepakatan PN?

RAMAI yang agak terkejut dengan tindakan Muhyiddin Yassin mengumumkan secara terbuka bahawa Barisan Nasional (BN) sebagai musuh utama Perikatan...

Lagi Artikel Berkaitan