28.7 C
Kuala Lumpur
Tuesday, February 7, 2023

Banjir: 3 PPS dibuka tempatkan 42 penduduk di Raub

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

HUJAN lebat luar biasa dan banjir kilat mengakibatkan seramai 42 penduduk di daerah Raub, Pahang terpaksa dipindahkan ke tiga pusat pemindahan sementara (PPS) hari ini.

Ketua Zon 3, Penguasa Bomba Shahrul Nizam Nasir berkata, PPS pertama dibuka di Pusat Kegiatan Wanita Batu Malim pada jam 1.30 pagi yang menempatkan sebuah keluarga terdiri daripada lapan mangsa.

Menurutnya, tujuh buah keluarga terdiri 17 mangsa dari Kampung Ulu Sungai turut dipindahkan ke balai raya kampung tersebut yang dibuka pada jam 4 pagi.

“PPS ketiga dibuka pada jam 7 pagi hari ini (Selasa) di Masjid Kampung Jamek, menempatkan lima keluarga melibatkan 17 mangsa banjir dari Kampung Kuala Semantan.

“Air mula naik bermula kira-kira jam 12 tengah malam dan mengikut maklumat diperoleh, hujan lebat di bahagian ulu Sungai Lipis,” katanya dalam satu kenyataan hari ini, lapor Sinar Harian.

Baca juga:   Kelantan dilanda banjir kembali, 4 PPS dibuka di Jeli

Ujarnya, keadaan terkini paras air Sungai Lipis merekodkan 115.40 meter (m) melepasi paras bahaya iaitu 114.80m dan limpahan dijangka berlaku di hilir sungai tersebut.

Wartawan

Terkini

Elemen amanah, keyakinan perlu diterap dalam pasukan

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan kepada jemaah menteri dan penjawat awam untuk bekerja sebagai satu pasukan yang...

Lagi Artikel Berkaitan