25 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 1, 2022

Banjir: 3 PPS dibuka tempatkan 42 penduduk di Raub

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

HUJAN lebat luar biasa dan banjir kilat mengakibatkan seramai 42 penduduk di daerah Raub, Pahang terpaksa dipindahkan ke tiga pusat pemindahan sementara (PPS) hari ini.

Ketua Zon 3, Penguasa Bomba Shahrul Nizam Nasir berkata, PPS pertama dibuka di Pusat Kegiatan Wanita Batu Malim pada jam 1.30 pagi yang menempatkan sebuah keluarga terdiri daripada lapan mangsa.

Menurutnya, tujuh buah keluarga terdiri 17 mangsa dari Kampung Ulu Sungai turut dipindahkan ke balai raya kampung tersebut yang dibuka pada jam 4 pagi.

“PPS ketiga dibuka pada jam 7 pagi hari ini (Selasa) di Masjid Kampung Jamek, menempatkan lima keluarga melibatkan 17 mangsa banjir dari Kampung Kuala Semantan.

“Air mula naik bermula kira-kira jam 12 tengah malam dan mengikut maklumat diperoleh, hujan lebat di bahagian ulu Sungai Lipis,” katanya dalam satu kenyataan hari ini, lapor Sinar Harian.

Baca juga:   15 warga Malaysia terbabit nahas bas di Arab Saudi

Ujarnya, keadaan terkini paras air Sungai Lipis merekodkan 115.40 meter (m) melepasi paras bahaya iaitu 114.80m dan limpahan dijangka berlaku di hilir sungai tersebut.

Terkini

MKT UMNO putuskan PRU-15 mesti diadakan tahun ini

MAJLIS Kerja Tertinggi (MKT) UMNO malam ini memutuskan agar pembubaran Parlimen hendaklah diadakan dalam masa terdekat bagi membolehkan Pilihan...

Lagi Artikel Berkaitan