24.4 C
Kuala Lumpur
Sunday, February 5, 2023

Dua tekong ditahan cuba seludup 18 PATI warga Myanmar

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

DUA tekong ditahan Batalion 7 Pasukan Gerakan Am (PGA7) ketika cuba menyeludup masuk 18 pendatang asing tanpa izin (PATI) warga Myanmar ke negara ini secara haram di hadapan Sekolah Menengah Ugama (SMU) Arab Islamiah Pasir Mas, Kelantan, malam tadi.

Pegawai Pemerintah PGA7, Superintendan Azhari Nusi, berkata dalam kejadian jam 8.22 malam itu, anggota menahan dua kenderaan Hyundai Starex berwarna perak dan hitam yang dalam keadaan mencurigakan sebelum memperkenalkan diri sebagai anggota polis.

Menurutnya, hasil pemeriksaan mendapati dua pemandu kenderaan, masing-masing berusia 24 dan 34 tahun berasal daripada Johor membawa kesemua PATI iaitu seramai lapan orang di dalam kereta pertama serta 10 orang sebagai penumpang kereta kedua.

“Hasil soal siasat awal mendapati kesemua PATI yang terdiri daripada 12 lelaki dan enam wanita ini adalah warganegara Myanmar yang masuk ke dalam negara tanpa sebarang dokumen perjalanan yang sah dan permit perjalanan.

Baca juga:   Primula Beach Hotel ditutup 14 hari susulan kes Covid-19

“Dua pemandu terbabit bertanggungjawab sebagai ejen (tekong) untuk membawa PATI dari sempadan Malaysia-Thailand ke Johor Bahru bagi tujuan bekerja di lokasi yang masih belum pasti.

“Tekong berkenaan mengaku dibayar sebanyak RM300 untuk membawa seorang PATI yang ke destinasi yang dituju,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Azhari berkata, tekong serta PATI ditahan manakala kenderaan dirampas dan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) sebelum diserahkan kepada Jabatan Imigresen Malaysia untuk tindakan lanjut.

Baca juga:   Imigresen tahan 6 PATI seludup masuk secara haram

Menurutnya, kes disiasat di bawah Seksyen 26A Akta Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran (ATIPSOM) dan Seksyen 6 (1) (c) Akta Imigresen 1959/63.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Umat Islam dinasihat tak terlibat acara Thaipusam – Mohd Na’im

UMAT Islam untuk tidak terlibat atau mengambil bahagian dalam sambutan Hari Thaipusam pada hari ini. Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal...

Lagi Artikel Berkaitan