32.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, January 20, 2022

Dua tekong ditahan cuba seludup 18 PATI warga Myanmar

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

DUA tekong ditahan Batalion 7 Pasukan Gerakan Am (PGA7) ketika cuba menyeludup masuk 18 pendatang asing tanpa izin (PATI) warga Myanmar ke negara ini secara haram di hadapan Sekolah Menengah Ugama (SMU) Arab Islamiah Pasir Mas, Kelantan, malam tadi.

Pegawai Pemerintah PGA7, Superintendan Azhari Nusi, berkata dalam kejadian jam 8.22 malam itu, anggota menahan dua kenderaan Hyundai Starex berwarna perak dan hitam yang dalam keadaan mencurigakan sebelum memperkenalkan diri sebagai anggota polis.

Menurutnya, hasil pemeriksaan mendapati dua pemandu kenderaan, masing-masing berusia 24 dan 34 tahun berasal daripada Johor membawa kesemua PATI iaitu seramai lapan orang di dalam kereta pertama serta 10 orang sebagai penumpang kereta kedua.

“Hasil soal siasat awal mendapati kesemua PATI yang terdiri daripada 12 lelaki dan enam wanita ini adalah warganegara Myanmar yang masuk ke dalam negara tanpa sebarang dokumen perjalanan yang sah dan permit perjalanan.

“Dua pemandu terbabit bertanggungjawab sebagai ejen (tekong) untuk membawa PATI dari sempadan Malaysia-Thailand ke Johor Bahru bagi tujuan bekerja di lokasi yang masih belum pasti.

“Tekong berkenaan mengaku dibayar sebanyak RM300 untuk membawa seorang PATI yang ke destinasi yang dituju,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Baca juga:   Op Benteng: 15 PATI Indonesia, 2 tekong kena cekup

Azhari berkata, tekong serta PATI ditahan manakala kenderaan dirampas dan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) sebelum diserahkan kepada Jabatan Imigresen Malaysia untuk tindakan lanjut.

Baca juga:   Hanya satu perkataan untuk Tok Det… Cukuplah!

Menurutnya, kes disiasat di bawah Seksyen 26A Akta Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran (ATIPSOM) dan Seksyen 6 (1) (c) Akta Imigresen 1959/63.

-EDISI9

Terkini

MySejahtera lebih 1,000 pelanggan klinik swasta di Marang disekat

APLIKASI MySejahtera lebih 1,000 individu yang pernah mendapatkan khidmat doktor klinik swasta yang terbabit dalam penjualan sijil vaksinasi Covid-19...

Lagi Artikel Berkaitan