25.5 C
Kuala Lumpur
Friday, September 30, 2022

Sekolah berdepan tindakan jika cuba sembunyi kes buli – Dr Radzi

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

MANA-mana sekolah di bawah Kementerian Pendidikan yang cuba menyembunyikan kes buli bakal berdepan tindakan tegas, kata Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr Radzi Jidin..

Beliau berkat,ini berikutan kemungkinan terdapat kes buli tertentu yang ‘disenyapkan’ bagi mengelak diketahui pihak luar.

“Sebab itu kita telah mewujudkan sistem pelaporan, maknanya pihak sekolah boleh melaporkan apa sahaja kes buli yang berlaku di dalam sistem tersebut dan daripada itu kita mendapat maklumat berkaitan kes buli yang berlaku serta tindakan yang patut diambil,” katanya pada sesi Waktu Pertanyaan-Pertanyaan Menteri di Dewan Rakyat hari ini, lapor Bernama.

Beliau menjawab soalan tambahan Che Alias Hamid (PAS-Kemaman) mengenai pendirian KPM tentang perlunya tindakan tegas terhadap pengurusan atau pentadbir institusi pendidikan yang cuba menyembunyikan kes buli sehingga mendatangkan kecederaan terhadap mangsa.

Baca juga:   Sembilan pelajar tak mengaku salah buli rakan sekolah

Terdahulu, menjawab soalan asal Che Alias mengenai usaha kerajaan dalam menangani masalah buli di sekolah termasuk dalam kalangan pelajar asrama, Radzi berkata KPM telah merangka satu kerangka menyeluruh bagi membanteras buli di sekolah termasuk di asrama.

Beliau berkata, kerangka baharu itu membabitkan pengukuhan dan penambahbaikan kepada pendekatan sedia ada dengan tumpuan kepada empat komponen utama iaitu penyedaran, pelaporan, penghukuman dan pemantauan.

Dalam konteks penyedaran, katanya, KPM akan memperkenalkan konsep Sekolahku Sejahtera yang bertujuan memupuk dan menerapkan nilai penting kehidupan dalam kalangan warga sekolah termasuk murid oleh guru secara langsung atau tidak langsung menerusi aktiviti kurikulum dan kokurikulum.

Baca juga:   Sembilan pelajar tak mengaku salah buli rakan sekolah

“Bagi pelaporan pula, saluran pelaporan telah disediakan KPM bagi membolehkan sekolah melaporkan kes buli kepada KPM, selain menyediakan Garis Panduan Mencegah dan Menangani Perbuatan Buli Dalam Kalangan Murid di Sekolah dan Buku Panduan Pengurusan Menangani Buli Di Sekolah sebagai panduan.

“Berhubung dengan penghukuman di peringkat sekolah, KPM telah mengeluarkan Surat Pekeliling Ikhtisas (SPI) Bil. 8/2010 yang menyentuh tentang hukuman terhadap pelaku buli di sekolah atau di asrama.

“Bagi aspek pemantauan pula, pada masa ini pemantauan di sekolah dilaksanakan oleh pentadbir, guru dan warden yang terdiri daripada kalangan guru,” katanya. – Edisi 9

Baca juga:   6 pelajar MRSM Sultan Azlan Shah positif Covid-19

Terkini

Ejen kosmetik diculik ke negara jiran berjaya diselamatkan

SEORANG ejen jualan produk kosmetik yang diculik dalam kejadian di Kampung Semat Jal, Wakaf Bharu di Tumpat, Kelantan, 13 September...

Lagi Artikel Berkaitan