32.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, January 20, 2022

KPWKM pandang serius insiden kanak-kanak autisme didera

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

CYBERJAYA – Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) memandang serius insiden seorang kanak-kanak autisme yang tular di media sosial akibat dikasari dan disyaki didera oleh seorang pengurus di sebuah Pusat Intervensi Autism di Bandar Baru Ampang, Selangor.

Menterinya, Datuk Seri Rina Mohd Harun berkata, sebagai Menteri yang bertanggungjawab terhadap kebajikan anak-anak OKU, beliau menzahirkan rasa terkilan dan dukacita dengan perbuatan pengendali Pusat Intervensi berkenaan yang seharusnya lebih peka dan sensitif dengan keperluan Anak-Anak Berkeperluan Khas.

“Saya berkehendakan agar perkara ini disiasat segera dengan teliti, dan hukuman yang tegas dan setimpal diberikan kepada pesalah agar perkara sebegini tidak berulang lagi, di samping menjadi peringatan kepada pusat- pusat jagaan dan pusat intervensi kanak-kanak di negara ini.

“Sesungguhnya, KPWKM tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang disyaki melakukan kesalahan sehingga menjejaskan kehidupan kanak- kanak.

“KPWKM akan terus komited meningkatkan kesedaran melalui kerjasama pelbagai pihak dalam usaha melindungi kanak-kanak sebagai
tanggungjawab bersama serta menggesa pihak berkuasa untuk mengambil tindakan tegas kepada mana-mana orang yang disyaki terlibat dengan penderaan dan penganiayaan terhadap kanak-kanak yang boleh menjadi suatu kesalahan jenayah di bawah Akta Kanak-Kanak 2001,”katanya menerusi kenyataan akhbar di sini.

Katanya, sebagai tindakan responsif kepada isu ini, beliau telah mengarahkan agar KPWKM menerusi Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) mengambil tindakan penguatkuasaan yang bersesuaian seperti mana tertakluk di bawah Akta Pusat Jagaan 1993 (Akta 506) kepada Pusat Jagaan berkenaan.

“Dalam hubungan ini, tindakan penguatkuasaan yang boleh diambil iaitu tindakan LAK atau menyita seperti di bawah seksyen 16A(1) Akta 506.

Baca juga:   2,000 usahawan wanita menerusi Wanita [email protected]

“Selain itu, pengendali juga boleh didakwa dan dikompaun seperti yang termaktub dalam Seksyen 21 dan 21A Akta 506,” katanya.

Beliau berkata, tindakan intervensi dari sudut psikososial dan kaunseling juga akan turut diberikan oleh para kaunselor berdaftar kepada ibu bapa dan kanak-kanak yang terlibat demi memastikan kebajikan dan kesejahteraan emosi kanak- kanak serta keluarga tidak terjejas dan terpelihara.

Baca juga:   Lanjutan urusan permohonan Pas Khas bagi warga asing

Dalam masa sama, katanya, beliau juga ingin menasihatkan kepada ibu bapa yang memerlukan perkhidmatan penjagaan dan pengasuhan anak-anak agar mendapatkan perkhidmatan tersebut yang berdaftar dengan JKM.

“Perkara ini amatlah penting supaya kanak-kanak mendapat pengasuhan dan penjagaan yang berkualiti di Pusat
Jagaan yang berdaftar dan keselamatan kanak-kanak lebih terjamin, di samping
memastikan anak-anak mendapat penjagaan dari pengasuh yang terlatih.

“Maklumat berkaitan pengasuh dan pusat jagaan berdaftar boleh diperolehi di laman rasmi Jabatan Kebajikan Masyarakat di alamat http://www.jkm.gov.my atau semak di laman http://ezi2care.jkm.gov.my,” katanya.

Rina turut menyeru masyarakat awam untuk menjadi “mata dan telinga” kepada pihak Kerajaan serta segera membuat laporan kepada pihak berkuasa PDRM ataupun Talian Kasih 15999 dan Talian Whatsapp 019-26 15999 yang beroperasi 24 jam apabila mengetahui atau mengesyaki apa-apa kes penderaan kanak-kanak.

“Masyarakat awam juga boleh membuat laporan di 108 Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah (PKMD) yang berdekatan di seluruh negara,”katanya. – Edisi 9

Terkini

RUU Anti Lompat Parti dibentang sesi Parlimen akan datang

RANG Undang-Undang Anti Lompat Parti dimuktamad dan dibentangkan dalam sesi Mesyuarat Pertama Penggal Kelima Parlimen Ke-14 yang bermula 28...

Lagi Artikel Berkaitan