27.5 C
Kuala Lumpur
Tuesday, February 7, 2023

APMM patahkan cubaan seluduh dadah nilai RM1.33 juta

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

AGENSI Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) berjaya mematahkan cubaan menyeludup dadah bernilai RM1.33 juta di perairan Muar, Johor awal pagi semalam.

Pengarah Maritim negeri Johor, Laksamana Pertama Maritim Nurul Hizam Zakaria berkata, hasil rondaan kira-kira pukul 5.30 pagi itu, pihak berkuasa telah mengesan satu objek mencurigakan dalam bentuk bungkusan plastik berwarna hitam bersaiz sederhana berada di platform perangkap ikan (togok).

Menurut beliau, objek berkenaan dijumpai pada jarak lebih kurang 3 batu nautika barat daya Parit Jawa, Muar dan kira-kira 12 batu nautika dari sempadan perairan negara.

“Hasil pemeriksaan lanjut di dalam bungkusan plastik hitam itu mengandungi beberapa bungkusan lain dengan pecahan sebanyak 23 bungkusan teh Cina berwarna hijau yang disyaki dadah jenis syabu, satu bungkusan putih mengandungi dua paket kecil pil berwarna merah jambu (2,000 pil) disyaki jenis ekstasi serta sembilan papan (90 pil) disyaki eramin 5.

Baca juga:   Konflik Rusia-Ukraine: Malaysia kekal pendirian berkecuali - PM

“Bagaimanapun, pemeriksaan di sekitar togok tidak menemui sebarang suspek atau petunjuk lain.

“Kami percaya, dadah yang ditemui tersebut sengaja ditinggalkan di atas togok dan akan diambil oleh pihak seterusnya bagi penghantaran ke destinasi.

“Modus operandi itu dikesan menjadi salah satu taktik yang digunakan oleh suspek dalam menjalankan kegiatan jenayah pengedaran dan penyeludupan dadah keluar ke negara jiran,”katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Kesemua barang tersebut seterusnya dirampas dan dibawa ke Zon Maritim Batu Pahat untuk siasatan lanjut.

Baca juga:   Status kawalan kanabis tidak akan diubah, tegas Muhyiddin

Kes disiasat di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952.-Edisi 9

Wartawan

Terkini

Tok Mat menghadap Sultan Brunei, jemput Baginda ke LIMA’23

SULTAN Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah berkenan menerima sembah menghadap Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamad Hasan dalam satu lawatan rasmi...

Lagi Artikel Berkaitan