28.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 8, 2023

SMKBB2020 terima 73 peranti tablet untuk PdPR

Mesti Baca

Hussaini Amran
Hampir 15 tahun dalam bidang kewartawanan. Pernah menyertai Sinar Harian, Utusan Malaysia dan PN BBC Portal.

TANJUNG MALIM – Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Behrang 2020 (SMKBB2020) menerima 73 unit peranti tablet di bawah program [email protected] untuk membantu pelajar calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2021 sekolah berkenaan mengikuti pengajaran dan pembelajaran di rumah (PdPR).

Penyerahan peranti tablet kepada ibu bapa para pelajar peserta program ini telah disempurnakan oleh Pengarah Pusat Transformasi Komuniti Universiti (UCTC), Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Prof Madya Dr Norkhalid Salimin yang juga Ketua Projek bagi Program [email protected] pagi tadi.

Sesi penyampaian secara ringkas yang diadakan pada 28 Julai 2021 turut disaksikan Pengarah Bahagian Komunikasi Korporat UPSI, Prof Madya Dr Mohd Izwan Shahril dan Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) SMKBB2020, Dr Ghazali Din.

“UPSI telah dilantik oleh NCIA sebagai Pembekal Perkhidmatan bagi Program [email protected] kepada 22 buah sekolah di tujuh daerah di Negeri Perak melibatkan 1,400 pelajar SPM dan 110 guru akademik.

“Sebanyak 1,510 buah peranti tablet telah dibekalkan ke sekolah bagi membantu memajukan prestasi akademik pelajar-pelajar B40 yang terlibat, “ katanya.

Beliau berkata, program tuisyen secara dalam talian telah dilaksanakan setiap hari di semua sekolah terlibat mulai 5 Julai lalu oleh Guru Bitara UPSI.

Selain itu, tambah Norkhalid, pada setiap Sabtu pukul 9 malam pula diadakan sidang langsung melalui saluran YouTube Live oleh Ikon Alumni UPSI iaitu penulis modul bagi mata pelajaran Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik, Sains dan Sejarah.

Baca juga:   Program ziarah kasih alumni UPSI fokus AKSB Labuan
Baca juga:   Pelajar antara 2 maut motosikal bertembung sesama sendiri

“Aktiviti ini akan dijalankan secara berterusan sehingga pelajar-pelajar menduduki SPM pada bulan Mac 2022 nanti,” jelasnya.

Sementara itu Pengetua SMKBB2020, Azshar Ramli berkata, pihaknya menghargai dan berterima kasih atas pemberian tablet di bawah program [email protected] dalam membantu meningkatkan kecemerlangan pelajar sekolah berkenaan.

Menurut beliau, ia akan dimanfaatkan sepenuhnya oleh pelajar-pelajar yang serba kekurangan dari aspek kemudahan komputer untuk kegunaan PdPR.

“Pencapaian akademik pelajar sekolah ini sudah terdapat peningkatan, namun dengan inisiatif NCIA dan UPSI diyakini akan meningkatkan lagi prestasi pelajar,” katanya.

Di sekolah itu, menurutnya lagi, terdapat ramai pelajar dari latar belakang serba kekurangan dan tidak mampu membeli peranti untuk anak-anak.

“Justeru, pemberian tablet di bawah program [email protected] ini sangat kami hargai untuk sekolah membantu meningkatkan pencapaian akademik mereka,” katanya.

Beliau mengucapkan jutaan terima kasih atas keprihatinan pihak NCIA dan UPSI untuk membantu pelajar-pelajar yang memerlukan kemudahan peranti tablet.

Program [email protected] yang memasuki Fasa Kedua ini direka secara komprehensif untuk meningkatkan pencapaian pelajar dalam peperiksaan SPM dengan menekankan komponen kecemerlangan akademik, kecekapan kemahiran dan pengembangan peribadi pelajar.

Seramai 450 pelajar SPM telah menyertai Program [email protected] Fasa Pertama yang menyaksikan pelajar dari SMK Sri Tapah, Batang Padang, Cheah Yong Ning berjaya memperoleh 10A manakala Alieya Ashikin a/p Haszrul Zainal, pelajar dari komuniti Orang Asli dari sekolah yang sama, berjaya memperoleh 4A dalam peperiksaan SPM pada tahun 2020.

Baca juga:   MN wajar dengar suara akar umbi - Asyraf Wajdi
Baca juga:   Radzi buat 'homework' tak? Tanya Puad Zarkashi

Program yang mendapat sokongan penuh pihak Kementerian Pendidikan ini berjaya membantu pelajar daripada keluarga B40 meraih keputusan cemerlang dalam peperiksaan SPM yang lepas. – EDISI 9

Wartawan

Terkini

Gemap bumi Turkiye: Jumlah kematian kini cecah lebih 8,000

JUMLAH kematian akibat gempa bumi di Turkiye dan Syria semakin meningkat. Dilaporkan angka korban meningkat kepada 8,700 setakat...

Lagi Artikel Berkaitan